Vantar i massor på museet

Vad vore livet utan vantar? Ganska tråkigt, menar etnologen och vantsamlaren Erika Nordvall Falck som skapat utställningen ”Marknadsvantar”.

Vantar i massor. I onsdags var det vernissage på vandringsutställningen "Marknadsvantar" av Erika Nordvall Falck på Norrbottens museum

Vantar i massor. I onsdags var det vernissage på vandringsutställningen "Marknadsvantar" av Erika Nordvall Falck på Norrbottens museum

Foto: Eva Åström

Utställning2017-10-13 16:30

Hon menar att en mönsterstickad vante är som ett smycke, som dessutom bär på en historia, en historia som i vissa fall sträcker sig århundraden tillbaka.

Och det som en gång började som en utställning i Gamla Apoteket i Jokkmokk med titeln ”För kärleks skull” har blivit till denna omskrivna vandringsutställning som färdats land och rike runt för att nu visas på Norrbottensmuseum i Luleå.

Utställningen består av ett urval ur hennes egen vantsamling med ett brett urval, men med fokus på två områden: Jokkmokk och Jukkasjärvi/Kiruna.

Besökaren får ta del av gamla sätt att sticka som kaststickning, kont/näverstickning, reliefstickning och spetsstickning. Här beskrivs tekniken bakom att sticka slitstarka vantar och hur mönster skapas genom färgväxling. Men också hur mönster skapats och varför några få vantar fått ett namn, där Lovikka vanten och Porjusvanten ges en kort historia. Och när besökaren lämnar utställningen har man kunnat beskåda över 100 originalvantar och rekonstruktioner där även några av Teres Torgrims rekonstruerade vantar från Jukkasjärvi kyrka visas i en monter.

Den som önskar kan också skapa ett eget vantmönster till den kommande utställningen ”Dela vantar”. Genom att lämna in sitt mönster och sina vantar senast den 8 januari 2018 kan man komma med på utställningen som visas först på Hemslöjden i Landskrona och sedan på Norrbottensmuseum i Luleå.

Fotnot: Historien bakom vantarna som återfanns när Jukkasjärvi kyrka reparerades 1907 och 1947 kommer Erika Nordvall Falck att hålla en föreläsning om den 21 oktober klockan 14 på Norrbottensmuseum. Samma dag hålls också en specialguidning och workshop för barn av Solveig Labba.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!