Tidsresa till dinosauriernas värld

Det är lika bra att vara tydlig. Världsutställningen ”Dinosaurs the exhibition” som bjuder på en tidsresa genom perioderna Trias, Jura och Krita har en mycket tydlig målgrupp – nämligen barnfamiljer.

Utställningen ”Dinosaurs the exhibition” bygger på konceptet lek och lär och vänder sig till barnfamiljer. Exempelvis kan barnen få rida på olika dinosaurier.

Utställningen ”Dinosaurs the exhibition” bygger på konceptet lek och lär och vänder sig till barnfamiljer. Exempelvis kan barnen få rida på olika dinosaurier.

Foto: Eva Åström

Utställning2019-06-01 06:00

För den värld som byggts upp bygger på konceptet lek och lär. Därför finns en hel del interaktiva element i utställningen som tar besökarna tillbaka till en värld innan människan och en tid före de kontinentindelningar vi har idag. En tid när frodiga landskap täckte Afrika, grönska var normen i Antarktis och dinosaurierna dominerade jorden. Vi talar om tidsperioden 65-250 miljoner år sedan och bara där svindlar tanken.

Utställningen som producerats i USA och turnerat runt om i världen, den kom senast från München innan den slog upp portarna i Skellefteå i veckan, är utformad i samarbete med den världsberömda palentologen Dr. Gregory M Erickson. Han är för närvarande kurator för Florida State University Museum, American Museum of Natural History i New York, Field Museum i Chicagio och University of Alaskas Museum och det går inte att förneka att just mixen mellan pedagogik och upplevelser visar sig vara ett lyckat koncept när barn från Norrbacka förskola i Skellefteå får ta del av premiärvisningen. Inte minst att de 30-tal dinosaurierna både låter, rör på sig och är återskapade i dess ursprungliga storlek. Och då talar vi om gigantiska djur som den växtätande Therizinosaurus som var upp till tio meter lång, levde i dagens Mongoliet och har gäckat forskarna med sina jätteklor formade som en lie. Eller den köttätande Spinosaurus med en segelrygg, vars första skelett hittades av tyska forskare 1912 i Egypten och i storlek och grymhet kunde mäta sig med sin mycket mer berömda Nordamerikanska släkting T-Rex.

Utställningen tar som sagts sin början för 238 miljoner år sedan då världen var ett stort land, Pangea. En tid då dinosaurierna först dök upp på jorden. Besökaren får sedan i olika rum ta del av evolutionen och hur dinosaurier, liksom geografi, klimat och geologi utvecklats när kontinenter bildades. Exempelvis att de största och grymmaste dinosaurierna befolkande dagens Afrika medan de minsta dinosaurierna fanns i dagens Europa på grund av bristande föda på dåtidens landskap som bestod av öar. Information som kanske främst lockar den vuxna publiken, där man också får ta del av fynd och upptäckter som övertygat forskarna om att dagens fåglar är släkt med dåtiden dinosaurier. Inte minst det europeiska fyndet av Archeopteryx, vars tänder och långa reptilsvans hjälpte till att utveckla teorin om att fåglar är dinosaurier som lever än idag.

Och ja det är kul, lagom informativt och inte minst ett mindre äventyr även om den artificiella ytan stundtals stör det estetiska ögat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om