Det slutade med att han började samla på cyklar. Nu är Roland Johansson stolt ägare till sex antika cyklar och två barncyklar som ingår i Norrbottens museums "Historiska cykelutställning" – en utställning som förutom cyklar även visar äldre bilder och berättelser kring cyklar och cyklande, samt föremål ur museets arkiv.
– Mina cyklar visar på den snabba teknikutvecklingen som skedde under industrialismen, säger Roland Johansson, numer pensionerad lärare i samhällskunskap och historia.
De cyklar han samlat på sig är nämligen inte vilka cyklar som helst utan alla milstolpar i cykelns historia.
– Jag menar att cykelns viktigaste utveckling skedde mellan 1867-1897. Därefter har det mest handlat om design och mindre förbättringar, säger Roland Larsson.
Han guidar genom utställningen från den första cykeln – velicioped eller benskakare, via höghjuling, säkerhetscykel fram till dagens moderna cyklar. Den som förväntar sig fetbikes eller mountainbikes blir dock besviken. Utställningen är som namnet beskriver – historisk – och slutar vid 1960-talet då cykeltillverkningen sjönk dramatiskt i Sverige som då blivit Europas mest biltäta land.
Och den som besöker utställningen får lära sig en hel del om cykling och cykelns betydelse för enskilda individers frihet men också för samhället. Post och telegram kunde exempelvis delas ut mycket snabbare när säkerhetscykeln kom ut på marknaden på 1880-talet. Säkerhetscykeln hade nämligen en kedja som drog bakhjulet och pedalerna placerades i mitten på cykeln. Denna innovation ledde till en stor cykelboom i Nordamerika och Europa som också förändrade det kvinnliga modet. Cykling hade tidigare varit en syssla bara för bättre bemedlade män, men redan 1849 introducerade Bloomers ett par vida byxor för kvinnliga cyklister med inspiration från harmensbyxor.
Dessutom ett antal anekdoter om kända och mindre kända cyklister – bland annat velicopedryttaren Jonas Nyberg från Notviken i Luleå – som uppträdde med sin cykel på cirkus och även cyklade på lina över Imatrafallet i Finland som på den tiden tillhörde Ryssland.
– Cykeln har betytt mycket för människors rörlighet. På 1930-talet började man tillverka cyklar med möjlighet till förvaring i samband med lagstadgandet om två veckors semester. Då gjorde cykelsemestern entré i vårt land, säger Roland Larsson.
Utställningen pågår fram till och med 2 september på Norrbottens museum.