Minst hundra legosoldater utreds i Ukraina

Ukrainska Äklagare har öppnat en utredning mot över 100 utlÀndska legosoldater som stridit för Rysslandstödda separatister i östra Ukraina. Parallellt försöker Ryssland skapa mer inflytande över medlingsprocessen.

Arkivbild. Rysslandstödda separatister avfyrar en granatkastare mot ukrainska trupper utanför Sanzharivka i östra Ukraina.

Arkivbild. Rysslandstödda separatister avfyrar en granatkastare mot ukrainska trupper utanför Sanzharivka i östra Ukraina.

Foto: Maximilian Clarke/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-08-13 09:41

Över hundra legosoldater ska utredas för sin inblandning i striderna i östra Ukraina, rapporterade det ukrainska Ă„klagarvĂ€sendet pĂ„ sin hemsida nyligen.

Det handlar bland annat om personer frÄn Tyskland, Spanien, NederlÀnderna och Italien enligt den ryska nyhetsbyrÄn Interfax. Personerna ska ha stridit för olika Rysslandsstödda paramilitÀra grupper i de ockuperade territorierna i östra Ukraina "vilket orsakat mÀnniskors död och andra allvarliga konsekvenser", enligt uttalandet.

Åklagarmyndigheten anser att handlingarna stĂ„r i strid med GenĂšvekonventionerna men de anklagade ska prövas för brott mot ukrainsk lag. Om de döms riskerar de livstids fĂ€ngelse.

Vill fÄ övertag

Att utredningarna inleds nu kan bero pÄ att Ukraina försöker rikta fokus tillbaka mot konflikten efter att Ryssland försökt skaffa sig övertag i de pÄgÄende fredsförhandlingarna, sÀger Jakob Hedenskog, sÀkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Ryssland vill fĂ„ ett internationellt erkĂ€nnande att det Ă€r ett inbördeskrig. Rysslands mĂ„l Ă€r att sjĂ€lva behĂ„lla inflytandet genom separatisterna samtidigt som det ska verka som att Ryssland Ă€r en oberoende part och inte en del av konflikten, sĂ€ger Jakob Hedenskog.

Han pÄpekar att det inte finns nÄgra ryska medborgare bland de som det ukrainska rÀttsvÀsendet utreder.

– Man kan se det som att de inte vĂ„gar ge sig pĂ„ ryska medborgare utan i stĂ€llet tar andra nationaliteter.

Flytta fokus

I dagslÀget sker fredsförhandlingarna i det sÄ kallade Normandieformatet, som innefattar Tyskland, Frankrike, Ryssland och Ukraina.

Ryssland försöker i stÀllet flytta fokus mot den sÄ kallade kontaktgruppen som bestÄr av sÀndebud frÄn Ukraina, Ryssland, Rysslandstödda separatister samt representanter frÄn Organisationen för sÀkerhet och samarbete i Europa (OSSE). PÄ sÄ sÀtt menar Hedenskog att Ryssland försöker ge separatisterna ett större inflytande och dÀrmed bli jÀmbördiga med Ukraina.

Ryssland vill ocksÄ att förhandlingarna inom Normandieformatet förs ner, frÄn statscheferna till utrikesministrarna. Det skulle minska inflytandet frÄn Tyskland och Frankrike och stÀrka Ryssland, samtidigt som det skulle framstÄ att Ryssland bara Àr en medlare och inte en del av konflikten, menar Hedenskog.

LĂ„ng strategi

Rysslands strategi gÄr ut pÄ att komma med nya utspel, Àndra reglerna och fÄ de andra parterna att behöva omgruppera sig och verka efter de nya spelreglerna, sÀger Hedenskog och tillÀgger att Ryssland har en helt annan uthÄllighet att hÄlla igÄng konflikten i Ukraina Àn vÀst.

– Man har inte brottom pĂ„ nĂ„got sĂ€tt. I vĂ€st vill man Ă„stadkomma nĂ„gonting och gĂ„ vidare, man har inte kapacitet och uthĂ„llighet att engagera sig i konflikter som inte Ă€r lika vitala för vĂ€st som de Ă€r för Ryssland.

I fjol gick Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till val pÄ att lösa konflikten i östra Ukraina. Men enligt Hedenskog Àr det lite som pekar pÄ att Ukraina ska fÄ kontroll över de ockuperade territorierna i Donbass, Àven pÄ sikt.

– Det Ă€r svĂ„rt att se en annan lösning pĂ„ den hĂ€r konflikten Ă€n att Ryssland tvingar fram sin vilja. Det innebĂ€r att de hĂ€r separatistterritorierna formellt ingĂ„r i Ukraina, men Ă€ndĂ„ lyder under permanent ryskt inflytande som i praktiken hindrar Ukraina frĂ„n att lĂ€mna en rysk intressesvĂ€r. Vilket gör Ukraina till en andra klassens stat som i praktiken Ă€r beroende av Ryssland, sĂ€ger Jakob Hedenskog.

Ukraina har tidigare öppnat utredningar mot bland annat 20 fransmÀn och 16 brasilianare som deltagit i striderna i östra Ukraina.

Fakta: Konflikten i Ukraina

Euromajdanprotesterna i Ukraina 2013–2014 kulminerade i att den proryske presidenten Viktor Janukovytj avsattes. Samtidigt försĂ€mrades relationen mellan Kiev och Moskva kraftigt.

2014 annekterade Ryssland i strid mot internationell rÀtt Krimhalvön. Parallellt bröt strider ut i östra Ukraina mellan ryskstödda separatister och ukrainska regeringsstyrkor.

Konflikten i östra Ukraina berĂ€knas ha kostat drygt 13 000 mĂ€nniskor livet och en miljon mĂ€nniskor har tvingats fly sina hem.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gick till val pÄ att avsluta kriget och har sedan sitt tilltrÀde i maj i fjol försökt vÀcka liv i fredsprocessen.

En serie uppgörelser om eldupphör har ingÄtts, vilket har bidragit till att minska vÄldet, men striderna har aldrig upphört helt.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!