Stigande temperaturer i Medelhavet bidrar till att den amerikanska blĂ„krabban sprider sig i allt snabbare takt â inte minst lĂ€ngs Italiens nordöstra kust. Krabban, som vĂ€ger runt ett kilo, kommer som namnet antyder ursprungligen frĂ„n den nordamerikanska Atlantkusten. Via utslĂ€pp av barlastvatten frĂ„n fartyg har den hamnat i Medelhavet, dĂ€r arten de senaste Ă„ren förökat sig i rasande fart.
Fenomenet leder till oro bland italienska skaldjursfiskare och musselodlare. Krabborna, som ocksÄ kallas för "havets mördare", slukar i princip allt som kommer i deras vÀg.
BĂ€nder upp skal
SÀrskilt duktiga Àr de pÄ att med hjÀlp av sina knivskarpa klor bÀnda upp ostron- och olika typer av musselskal, enligt musselodlaren Gianluca Travaglia, som arbetar i en lagun vid floden Po:s mynning i Adriatiska havet.
ââDe Ă€ter allt. Den hĂ€r delen av lagunen hĂ„ller pĂ„ att förvandlas till en öken. Fiskarna kan inte ens lĂ€gga sina nĂ€t lĂ€ngre eftersom krabborna simmar in i dem och trasar sönder dem, sĂ€ger han till nyhetsbyrĂ„n AFP.
Den explosionsartade ökningen av krÀftdjuret, vars honor kan lÀgga sÄ mÄnga som tvÄ miljoner Àgg, har lett till att Italiens regering i början av augusti avsatte motsvarande 34 miljoner kronor för att tackla vad landets jordbruksminister Francesco Lollobrigida benÀmner som ett "kritiskt lÀge".
Krabban en vattendelare
LÄngt ifrÄn alla italienare hÄller dock med om att krabban Àr ett problem. Vissa framhÄller krÀftdjurets kulinariska kvaliteter och det faktum att dess kilopris pÄ cirka 140 kronor Àr betydligt lÀgre Àn det italienarna fÄr punga ut för inhemska skaldjur som hjÀrtmusslor och ostron.
Carlo Salvan, vice ordförande för jordbruksorganisationen Coldirettis filial i regionen Veneto, uppmanar omrÄdets fiskare att betrakta krabban som en affÀrsmöjlighet.
ââVi mĂ„ste se till att blĂ„krabban â som i dagslĂ€get bara ses som ett problem â istĂ€llet förvandlas till nĂ„got vĂ€rdefullt, sĂ€ger han till tidningen Il Gazzettino.
I italienska medier tipsas ocksĂ„ om hur krĂ€ftdjuret kan tillagas pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt â bland annat i form av en lĂ€tt krabbsallad eller som en mustigare pastarĂ€tt, enligt La Nazione.
Inget att sÀlja?
Men Emanuele Rossetti, biolog vid ett konsortium för fiske- och musselodling i Polesine i regionen Rovigo dÀr blÄkrabban ökar, Àr pessimistisk inför framtiden.
ââJag Ă€r sĂ€ker pĂ„ att fiskarna i vĂ„rt konsortium inte kommer att ha nĂ„gra produkter att sĂ€lja nĂ€r vi nĂ„r december, sĂ€ger han till AFP.