Stor brist på pedagoger

Trots förskollärarbrist är förskollärarchef Ulla-Stina Larsson optimistisk. "Vi ska klara det här, något annat finns inte", säger hon.

Brist på pedagoger. Det är inte bara Gällivare som lider brist på förskollärare, de behövs i hela landet.

Brist på pedagoger. Det är inte bara Gällivare som lider brist på förskollärare, de behövs i hela landet.

Foto: Linda Wikström

UTBILDNING2016-04-21 18:00

I dagsläget saknas ett femtontal förskollärartjänster inom Gällivare kommun.

– Lönen spelar absolut en roll. Vi konkurrerar dessutom med industrin. Men vi jobbar inte skift, kvällar eller natt, det får man beakta, säger Ulla-Stina Larsson.

– Vi har utbildat för lite och förskollärare är inte ett förstahandsval, men vi har ett gäng studenter från Gällivare som utbildar sig så vi är positiva, säger hon.

Hon säger att det finns en trogen barnskötarkår som vikarierar och på så sätt kan bristen klaras. Barnskötarna får hjälp med den pedagogiska läroplanen av andra förskollärare. Under en månad eller två kan några barngrupper vara något större men kommunen arbetar snarare med att grupperna ska bli mindre.

– Man får absolut inte ge upp, det får man aldrig göra. Jag skulle vilja uppmana ungdomar att utbilda sig till förskollärare, säger Ulla-Stina Larsson.

Maria Granewald, ordförande för Lärarförbundets lokalavdelning, bekräftar att behovet av lärare och vikarier i hela skolsystemet. Det gäller inte bara Gällivare utan hela landet.

På nätet utannonseras 61 lediga jobb inom barn-, utbildning-, och kulturförvaltningen, bara inom kommunen. Dit räknas alla pedagogtjänster.

– Det säger rätt mycket om vilken kris vi har. Bristen är stor i byarna där det är särskilt svårt att rekrytera. De som bor i tätorten vill naturligtvis ha arbete nära där de bor. För de som bor i tätorten är pendling inte ett självklart alternativ, säger hon.

– Lönerna måste höjas och det ska vara attraktivt att välja Gällivare. Det måste bli lättare för människor som bor här att utbilda sig på distans, säger hon.

Samtidigt är det en yrkesgrupp som står inför stora pensionsavgångar vilket spär på problematiken ytterligare.

– Vi har en ganska gammal förskollärar- och lärarkår, det är mycket erfarenhet som försvinner när de går i pension. Får man inte nyutbildad personal som går bredvid försvinner den kompetensen vilket vi ser som en farhåga, säger hon.

– Om vi inte har förskollärare på alla förskolor, ska vi kalla dem förskolor då? Det blir en dagverksamhet och inte en pedagogisk verksamhet. Det är allvarligt för skolan överlag, säger hon.

Det blir ytterligare en arbetsbörda för de förskollärare som måste ansvara för planeringen för andras verksamheter också vilket kan öka på stressen i arbetslivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om