Så har man löst situationen i Gällivare

Obehöriga lärare och pensionerade lärare är lösningen på lärarbristen i kommunen. Men även bostadsbristen slår hårt mot rekryteringen av lärare.

Rekrytering. Obehöriga lärare och pensionerade lärare hjälper till att lösa lärarbristen i kommunen.

Rekrytering. Obehöriga lärare och pensionerade lärare hjälper till att lösa lärarbristen i kommunen.

Foto: Petra Älvstrand

UTBILDNING2016-09-03 05:00

Kommunen har försökt lösa lärarbristen med husvikarier och vikariepool. Vikariepoolen inrättades i våras och innebär att vikarierna ska stärka upp grundbemanningen och avlasta lärare med bland annat tillsyn och administration då de inte vikarierar.

I stort sett är lärarbristen under kontroll eftersom kommunen löst bristen med obehöriga lärare som till sin hjälp har mentorer som stöttar dem i deras arbete. I dagsläget är 40 obehöriga lärare och 26 obehöriga förskollärare anställda inom kommunen. Det betyder inte alltid att de inte har utbildning som lärare men däremot att de inte har behörighet i det ämne de undervisar i nu. Under hösten kommer en kompetensmodul att köpas in för att hjälpa kommunen med kompetenser och legitimationer.

– Vi har en brist på matte/NO-lärare som vi jobbar stenhårt med. Nu tittar vi på om pensionerade lärare kan hjälpa oss, säger Eva Alriksson, ordförande i barn-, utbildning-, och kulturnämnden.

Hon menar att det är allvarligt att det ännu finns en lärarbrist.

– I framtiden kommer det nog bli så att vi får rekrytera inom andra EU-länder. Hela Sverige har brist på lärare inklusive universitetsorter, det är inte bara vi, säger hon och fortsätter:

– Vi är väldigt aktiva i rekryteringen men det räcker inte till när det inte finns folk. Det pågår ett intensivt arbete med att lösa problematiken.

Mikael Stridsson, rektor på Tallbackaskolan, säger att skolan söker med ljus och lykta efter matte/NO-lärare.

– Jag har pratat med några pensionerade lärare som är intresserade av att hoppa in. Men det är en tillfällig lösning, säger han.

Vad blir konsekvenserna om ni inte hittar lärare?

– Matte/NO är väldigt viktiga ämnen och om det drar ut på tiden kan det bli effekter, det säger sig själv. Om vi inte levererar det vi ska göra blir det problem. Men vi har inställningen att det här ska lösas och det är jag övertygad om att det gör, säger han.

– Det finns intresse från södra Sverige att arbeta här hos oss men det spricker på grund av att det inte finns några bostäder. Vi har haft en lärare som bodde i husvagn flera månader. Bostadsbristen är i allra högsta grad ett problem för oss, säger Mikael Stridsson.

Roland Nirlén, pensionerad matte/NO-lärare, säger att han mycket väl kan tänka sig att arbeta extra. Han har blivit tillfrågad och sagt ja. Men efter ett helt arbetsliv ska familjen gå först.

– När jag började jobba som lärare fick en civilingenjör 10 000 kronor mer i lön utan problem. Då hade vi pluggat lika länge. Lönerna måste upp för att locka unga in i yrket, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om