Nya tag ska få stopp på provfusk

Att fuska på högskoleprovet ska få konsekvenser. Nu har regeringen beslutat om två ändringar i högskoleförordningen.

Högskoleprovet. Den yngste som anmält sig i år är född 2005, de äldsta är födda 1939.

Högskoleprovet. Den yngste som anmält sig i år är född 2005, de äldsta är födda 1939.

Foto: Andreas Wälitalo

Utbildning2016-07-21 10:53

Regeringen fick kritik efter att allt fler rapporter om fusk i samband med högskoleprovet börjat strömma in. Det har också visat sig att fuskarna har börjat använda sig av allt mer avancerade metoder de senaste åren – som öronsnäckor där rätt svar på frågorna tilldelats provskrivaren. Nu hoppas regeringen på ändringar – fusk ska nu få allvarliga konsekvenser enligt Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

– Att det går att fuska sig till höga resultat på högskoleprovet är djupt orättvist mot dem som skriver provet med ärligt uppsåt. Dessutom riskerar fusket att undergräva förtroendet för högskoleprovet som sådant. Målet är att stoppa pågående fusk vid provtillfällena, men också att avskräcka dem som funderar på att bryta mot reglerna. Fusk ska få konsekvenser, säger Helene Hellmark Knutsson i ett pressmeddelande.

Ena ändringen i högskoleförordningen innebär att den som fuskar ska stängas av från deltagande från provet under två år. Den andra innebär att Universitets- och högskolerådet (UHR) får utökade befogenheter för att kunna stoppa fusket. Bland annat genom att provskrivaren intygar att provsvaren lämnas på heder och samvete utifrån UHR:s föreskrifter. Någon som utbildningsdepartementet menar ska innebära bättre förutsättningar för att bedöma fusk som ett brott.

Nyhetsbyrån TT har tidigare i år skrivit att över 80 personer fuskat sig till toppresultat i provet de senaste fem åren. Ändringarna kommer att träda i kraft i början av augusti – nästa högskoleprov hålls i oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!