Blomdalen: Många resurser under ett tak

I Boden finns en unik verksamhet, Blomdalen. Dit kommer nyanlända barn och ungdomar för att få sin utbildningsnivå bedömd, men jobbet är inte alltid helt enkelt.

Samtal. Anna Jakobsson och Eva Holmqvist går igenom lite av det material som kartläggarna måste förhålla sig till.

Samtal. Anna Jakobsson och Eva Holmqvist går igenom lite av det material som kartläggarna måste förhålla sig till.

Foto: Nellie Andersson

UTBILDNING2017-01-03 06:00

Blomdalen startades 2015 och finns som en väg in i skolan för alla nyanlända barn och ungdomar. På Blomdalen tar man en närmare titt på barnen barnens utbildningsnivå innan de skickas vidare till skolorna i kommunen. Sedan start och fram till november 2016 har över 530 barn och ungdomar från Boden besökt kartläggarna och modersmålslärarna som finns på mottagningsenheten. Varje kommun måste kartlägga nyanlända elevers kunskaper, men de flesta kommuner i Norrbotten gör kartläggningen ute på skolorna istället för att samla alla personer som behövs på ett ställe, därför sticker Blomdalen ut.

– Jag skulle säga att det bara finns ett Blomdalen i Norrbotten, säger rektor Anders Vall.

Kartläggningen är en del i mottagningsprocessen, och ger sedan en rekommendation till den kommande skolans rektor vad gäller utbildningsnivå för eleven. Den får som längst ta en månad men oftast går det fortare än så. I bedömningen följer kartläggarna Skolverkets material, där de bland annat testar både läsförståelse och matematiskt tänkande. Anna Jakobsson och Eva Holmqvist är kartläggare och det är inte alltid det är lätt för dem och deras kollegor att göra en bedömning.

– Det finns ju tveksamheter, då brukar vi prata med varandra, sedan är det viktigt att komma ihåg att det här är en rekommendation som rektorn sedan får ta ställning till, säger Anna Jakobsson.

Det är inte bara själva kartläggningarna som ibland är svåra. Anders Vall menar att det under våren och hösten förra året var svårt att hinna med alla som kom till Boden. Det var inte heller bara rektorn och personalen på Blomdalen som hade problem att få tiden att gå ihop.– Förra hösten var galet stressig. Skolorna hade svårt att ta emot alla, säger han.

Samtidigt menar rektorn att Blomdalen hanterade situationen bra och han är nöjd med arbetet de gjorde då. Nu fortsätter jobbet med att försöka digitalisera verksamheten lite mer för att allt ska gå så smidigt som möjligt från början till slut. Någonting som rektorn menar att de ligger i framkant med. – Vi får mycket besök från både andra kommuner och riksdagspolitiker. Det är jätteroligt och jag är glad att det syns att vi gör någonting viktigt.

Samtidigt finns det en hel del utmaningar i det för det relativt nya Blomdalen. Mottagningsenheten finns också för att hjälpa skolor med bland annat kompetensutveckling, språk- och översättning, men också handledning. Eva Holmqvist tror att samarbetet mellan skola och mottagningsenheten kan bli ännu bättre.

– En utmaning är att skolorna ska förstå att de kan nyttja oss, och begära hjälp om det behövs.

Mer om Blomdalen:

Mottagningsenheten ansvarar bland annat om första mottagandet, kartläggning steg ett och två, men också erbjudande om skolplacering.

De arbetar med samordning av modersmålsundervisning och studiehandledning, men också utvecklingsinsatser för nyanlända inom både skola och förskola

Ungefär 80 procent av de som kommer till Blomdalen är asylsökande.

På Blomdalen jobbar det 23 personer, både heltid och deltid.

Här finns både modersmålslärare, kartläggare, specialpedagoger och en administrativ stödfunktion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!