Anrik utbildning i ny kris

Bara fem personer har sökt in till Journalistlinjen vid Kalix folkhögskola. Då startar man inte någon ny klass nästa läsår.

Foto: Britt-Louise Spets

utbildning2016-05-18 09:58

Det är andra gången på kort tid som utbildningen inte tar emot nya elever. Inför hösten 2013 var ansökningarna också få. Då tog man inte emot en ny klass, utan satsade i stället på att göra om utbildningen till att bli mer webbanpassad.

Nu upprepas historien. Journalistlinjen startar inte någon ny årskurs till hösten.

– Det är för få sökande. Orsaken till att vi inte tog in en klass förra gången var att vi ville omarbeta utbildningen. Nu gör vi det för att det inte går att få ihop en grupp, säger Lotta Löthberg, kursansvarig.

Hon tror att signaler om en orolig bransch ligger bakom att få söker sig till Kalix.

–  Vi får tydliga signaler, från mediahusen själva, om att det är en bransch som man inte ska satsa på för att man ändå inte får något jobb – vilket jag tycker är en sanning med modifikation. De flesta som går ut hos oss får jobb om de vill. Bland tvåorna nu är det många som parallelljobbar i branschen.

Sen tror Löthberg heller inte att yrket längre har lika hög status.

Och så har vi det geografiska läget.

– Vi finns i Norrbotten och våra konkurrenter ligger runt Stockholm, Göteborg och Malmö. Det säger sig självt att många väljer Göteborg hellre än Kalix om man inte kommer härifrån.

Med bara fem ansökningar kan utbildningens framtid tyckas mörk. Frågan är om den kommer startas igen.

– Vi har inte lagt ner linjen. Vi tar en paus. Sen måste vi fundera över hur vi ska göra, säger Lotta Löthberg och fortsätter:

– Det här är så nytt, så vi har ingen utarbetad plan än. Men vi har lite planer för ett mer systematiskt samarbete med film- och tv-utbildningen. Rörlig bild har blivit jättestort och en av de främsta kunskaperna som efterfrågas är att kunna hålla i en videokamera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om