Utan belysning på Sjöparksområdet

Nya lekparken och gångstigarna vid Sjöparken saknar belysning. ”Barn och äldre kan göra sig illa”, säger en boende vid området.

"Barn och äldre kan göra illa sig", säger Bernd Lass, boende intill Sjöparken.

"Barn och äldre kan göra illa sig", säger Bernd Lass, boende intill Sjöparken.

Foto: Joel Abrahamsson

Gällivare kommun2019-12-03 08:45

Gällivare kommun har under en tid gjort satsningar på Sjöparksområdet. Förutom det just nu pågående arbetet med is- och evenemangsarenan har de bland annat byggt en betongpark, en grillkåta och en lekplats. Boende i närheten av har under en tid reagerat på att belysningen inte fungerat längs delar av gångstigarna och i den nya lekparken. Bernd Lass, som bor just intill, säger att han märkte att belysningen försvann för ungefär åtta veckor sedan.

– De har satsat miljontals kronor på att bygga den här parken och de satte upp lampor som skulle lysa upp gångstigarna och lekparken. De fungerade till slutet av september men efter det har det varit kolsvart, säger han.

Bernd Lass berättar att han med flera andra felanmält ärendet vid upprepade tillfällen.

– Jag och flera av grannarna har ringt till kommun men det är ingen som verkar ta ansvar för någonting. Redan första veckan gjorde jag första felanmälan men det har inte hänt någonting, säger han.

Han upplever det som en stor risk för lekande barn i lekparken och äldre som är ute och promenerar längs gångstigen.

– Jag mötte ett äldre par igår, de tyckte det var hemskt att gå här. Någon på kommun måste ta tag i det och se till att det fungerar, men de skyller bara på andra. Kommun skyller på entreprenörer och entreprenörer skyller på kommun, det är sanslöst. De borde fundera vad som händer om något barn gör illa sig och vem som då ska ta ansvaret, säger han.

Bo-Göran Bäckfors, projektchef på samhällsbyggnad- och teknikförvaltningen, säger att de felsökt problemet under en tid men att de haft svårt att hitta anledningen.

– Vi har haft problem där under en längre tid efter att vi bytt armaturer på stolparna. Vi felsöker vad problemet kan vara, det har grävts en del och vi undersöker ifall någon kan ha kommit åt någon ledning eller om något blivit vattenskadat. Det kan också bero på att det är gamla ledningar och att det blivit kortslutning någonstans, säger han.

Bo-Göran Bäckfors ursäktar att det dragit ut på tiden, men förhoppningen är ändå att belysningen ska vara tillbaka vilken dag som helst.

– Det kan ha hamnat mellan stolarna litegrann då vi har haft en entreprenör som bytt armaturerna och det har kanske inte varit helt klart vem som ansvarar för vad. Jag lovar ingenting men arbetet pågår för fullt och har vi tur är det tillbaka redan under dagen, säger han.

Boende vid Sjöparksområdet uppger att nya lekparken och gångstigarna under en längre period saknat belysning.
Boende vid Sjöparksområdet uppger att nya lekparken och gångstigarna under en längre period saknat belysning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!