Superraketens uppskjut försenades

11:30 lyfte till slut Europas största raket, Maxus Motor, från Esrange efter torsdagens väderstörningar.
I videoklippet här under kan du se uppskjutet från direktsändningen. Spola en timme in i direktsändningen.

MAXUS. Så här såg det ut när Maxus 3 skjöts upp från Esrange i november 1998. Nu är det dags för Maxus 9 att skjutas upp från Esrange efter sju år av föberedelser.

MAXUS. Så här såg det ut när Maxus 3 skjöts upp från Esrange i november 1998. Nu är det dags för Maxus 9 att skjutas upp från Esrange efter sju år av föberedelser.

Foto: ahl

Uppdaterad/Kiruna2017-04-06 21:04

Under sju års tid har förberedelserna för uppskjutningen av Maxus raketen pågått. Ombord på raketen finns vetenskapliga experiment där forskare vill se hur olika material beter sig i tyngdlöshet.

– Då har man tolv minuters tyngdlöshet, eller fritt fall. Det använder man till att göra experiment som man inte kan göra på marken, säger Gunnar Florin, projektledare.

Maxus raketen är Europas största, den väger tolv ton och är 15,5 meter hög. Bara raketmotorn har kostat drygt fyra miljoner dollar. 40 personer från Esrange är involverade i projektet och ungefär 85 forskare, ingenjörer och andra inbjudna.

Maxus raketen skulle ha skjutits upp under torsdagen men snöfall och låga moln gjorde att det fick ställas in. Av säkerhetsskäl måsteman kunna följa raketen de första tio sekunderna rent visuellt, det handlar om upp till tre kilometers höjd.

– I dag är det bara 500 meters höjd, kanske 1 000 i bästafall och det är för lite, säger Gunnar Florin.

Under fredagen ser väderprognosen bättre ut och under torsdagskvällen beslutade man att uppskjutningen kommer att ske mellan 9.30-15.30 under fredagen.

Ett av experimenten ombord består av små sötvattensalger som endast lever i några timmar. Därför måste raketen komma iväg senast sex timmar efter planerad uppskjutning.

Raketen färdas 70 kilometer upp i luften innan den faller ner igen. Utan fallskärmar skulle det endast ta 14–15 minuter. Men för att inte experimenten ombord ska krossas vid fallet så används fallskärmar. Nedslagsplatsen blir på ett område åtta mil norr om Esrange.

– Fallskärmen går ut på fem kilometers höjd för nytto-lasten för att man ska få tillbaka experimenten hela. Nyttolasten landar efter 21 minuter, då går man ut med helikopter och bärgar det och flyger tillbaka, så i regel har vi tillbaka grejerna två till tre timmar efter att skottet gick, säger Gunnar Florin.

Då startar forskarna omedelbart analysen av experimenten.

Kan Kirunaborna se uppskjutningen?

– Förutsatt att det är klar sikt så kan man se den från Kiruna. När vi sköt för tio år sedan så fick jag ett mejl från Tromsö av någon som hade sett det därifrån och undrade om vi hade skjutit någonting, säger Gunnar Florin.

Uppdatering fredag: Esrange siktar på att kunna skjuta upp raketen klockan 11:30. Allt hänger på vädret, men raketen kommer påbörja sin färd mot atmosfären senast 13:30.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om