Ungdomar på scenen första Eyvinddagen

På Eyvinddagarnas första dag stod gymnasieskolans unga poeter i centrum och kommunalrådet talade om vikten av att stå emot populismens vindar.

30 november 2018 19:30

I gymnasieskolans tävling Poesi-Boden hade ungdomarna fått skriva dikter, men inte på sitt modersmål, vilket gjorde det extra utmanande. Alexandra Nordlund, 18 år, kom på första plats bland dem som skrivit dikter på spanska. Hon har skrivit poesi ända sedan högstadiet.

– Det är ett bra sätt att få ur sig sina tankar.

Matin Nuradin, 19 år, och Mustafa Hoseini, snart 18 år, har bara varit tre år i Sverige och skrev sina dikter på svenska.

– Min dikt handlade om hur framtiden ser ut och vilka möjligheter som finns. Vissa slutar kämpa, men om man fortsätter kämpa kommer man att lyckas en dag, säger Matin Nuradin.

Mustafa Hoseini i sin tur hade skrivit en dikt om miljön och framtiden.

– I början var det lite svårt att skriv dikter på svenska, men sedan blev det lättare när man kom igång, säger han.

Båda kom på andra plats i tävlingen. Prisutdelare var tv-profilen Kattis Ahlström.

Susann Jonsson, vd i Boden Event, hoppas att besökarna ser helgen som en möjlighet att konsumera högkvalitativ kultur via författarmöten och boktips.

– Men man kan också säga att det är ett utmärkt tillfälle att skaffa julklappar från alltifrån de lokala bokförlagen till de influgna författarna.

Vid ett av bokborden stod Ulla Brännström Englsperger från Boden och marknadsförde sin helt nya bok "Har man inte folk tar man finnar".

– Den handlar om min mormors mor som kom som immigrant till Sverige 1882 från finska Tornedalen.

Hennes tillvaro var mycket svår – som finsktalande betraktades hon som en andra klassens människa.

I sitt invigningstal senare på kvällen berörde kommunalrådet Claes Nordmark (S) nazisternas närvaro i Boden under första maj och i valrörelsen.

– Med all säkerhet fick det Eyvind Johnson att vrida sig i sin grav, säger han och påminner om att Bodens egen Nobelpristagare själv hade ett starkt engagemang mot den framväxande nazismen och fascismen i 1930-talets Europa.

– Det är ett känt faktum att när populismens vindar blåser, så är det första som de mörka krafterna ger sig på kulturen, den fria tanken och det fria ordet.

Därför anser Claes Nordmark att det är nödvändigt att ständigt erövra demokratin på nytt, gång på gång, och att göra motstånd både mot nazismen och mot all annan form av våldsbejakande extremism.

– Inte minst genom engagemanget i kulturen och för den fria tanken och det fria ordet.

Därefter var det dags för Kattis Ahlström och Niklas Källner att dra igång sin talk-show – men det skedde efter pressläggning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!