Hockeyfesten återvänder till Luleås norra hamn

Arctic Pond hockeygames är snart tillbaka i Luleås norra hamn. "Förra året kom det över tusen åskådare. Den här gången behöver vi en läktare", säger arrangören Christoffer Enback.

Det blir ishockey på naturis även nästa år. Nu ger Arctic Pond hockeygames klartecken för ännu en turnering, den 2-3 mars 2024.

Det blir ishockey på naturis även nästa år. Nu ger Arctic Pond hockeygames klartecken för ännu en turnering, den 2-3 mars 2024.

Foto: Petra Älvstrand

Underhållningsevenemang2023-10-05 06:15

Bakom arrangemanget står ett kompisgäng på sex personer i 30-årsåldern, där en fick en snilleblixt om att skapa en möjlighet för Luleåborna att spela ishockey på naturis.

Förra årets arrangemang lockade 16 lag från Kiruna i norr till Katrineholm i söder. I år siktar arrangörerna på att samla 24 lag med hockeyentusiaster i fem utplacerade rinkar.

Kompisgänget driver tillsammans företaget Sexton21 AB som svarar för arrangemanget. Budgeten för förra årets turnering uppgick till cirka 250 000 kronor.

– Det gick knappt ihop ekonomiskt, men det gav mersmak. Nu har vi spänt bågen hårdare. Vi hoppas att skapa en liten folkfest på isen, berättar arrangören Christoffer Enback.

Pondhockey spelas på naturis i en förhållandevis liten rink på 30 gånger 15 meter. Sargerna är låga. Målen är betydligt mindre än de vanliga målburarna i ishockey. Lagen saknar målvakt och får maximalt ha tre utespelare vardera på isen.

– Det är framförallt känslan som blir annorlunda när man spelar hockey på naturis. Isen är hårdare och strävare. Jag skulle säga bättre, förklarar Christoffer Enback.

Förra årets turnering vanns av Team Jalla som bland annat bestod av före detta SHL-spelare från Luleå Hockey.

Varför har ni valt norra hamn som spelplats?

– För att det är ett skyddat ställe från blåst och framför allt blir det maffigt med Luleås stadssiluett i bakgrunden, förklarar Christoffer Enback.

Turneringen avgörs den 2-3 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!