Jokkmokkskvinnan dömdes den 6 mars till fängelse i ett och ett halvt år efter att hon gjort sig skyldig till de miljonbedrägerier som förra året ruinerade ett stort antal av traktens ideella föreningar.
Nu berättar Västerbottens-Kuriren mer om hur utredningen fortsatt, kring den före detta bankmannen från Umeå som vi nämnt tidigare i vår rapportering. Mannen som är 75-årsåldern var i början i 2000-talet aktuell i en utländsk investeringshärva där runt hundra personer förlorade 50 miljoner kronor.
LÄS MER: Kvinna i 60-årsåldern plundrade idrottsföreningar på miljoner
Mot löfte om stora utdelningar "lånade" han pengar av privata långivare, bland andra en företagare som tog ett lån på två miljoner kronor med sitt hus som säkerhet och även satsade två miljoner av sina sparade pengar. När lånen skulle betalas tillbaka lämnade bankmannen landet.
Förundersökningen lades till sist ner i brist på bevis efter att han varit häktad i sin frånvaro, efterlyst av Interpol, återvänt till Sverige för att söka vård och till sist utretts för grov förskingring. Bedrägeribrottet hann preskriberas då han var utomlands.
Men när miljonsvindeln i Jokkmokk rullades upp förra året dök hans namn upp igen. Jokkmokkskvinnan fick kontakt via en företagare som själv investerat 20 000 kronor i ett "vattenprojekt i Saudiarabien". Han lovades 50 miljoner i vinst mot att han satsade ytterligare 10 000 kronor, men kapade trådarna till bankmannen när inga pengar kom.
Kvinnan och bankmannen hade dock kontakt vid många tillfällen mellan den 12 januari och 23 mars 2018. Både via telefon och 600 sms som skickades dem emellan.
Som vi redan rapporterat började hon med att satsa sina egna pengar, 700 000 kronor i besparingar och lån som hon tog. Därefter plockade hon ut 1,5 miljoner från den redan nämnde företagaren, som hon skötte bokföringen åt. Till slut tog hon det ödesdigra beslutet att tömma Jokkmokksföreningarnas konton på totalt över två miljoner kronor. Kvinnan, som aldrig tidigare dömts för något brott, trodde på bankmannens löften om så mycket som 400 miljoner kronor.
LÄS MER: Kvinnans advokat: "Som någon form av spelmissbruk"
Västerbottens-Kuriren har gått igenom sms-listorna i polisens förundersökningsprotokoll. Det handlar om en affär som ska avslutas, men behövs alltid en sista betalning för att utdelningen ska ske. Kontodetaljer och swishnummer togs på telefon, de har ringt 108 samtal till varandra på tre veckor.
”Om detta inte avslutas i morgon och nya kostnader ska in så klarar jag det inte, har gjort mitt nu och över mina tillgångar, kan förlora mitt jobb och fängelse för det jag har gjort, och då har jag ingenting! Som jag sagt tidigare så mår jag inte bra just nu. Vi hörs imorgon.”, skrev kvinnan i ett sms.
I förhören under polisutredningen av Jokkmokkssvindleriet beskrev bankmannen det som att han själv är den som investerat mest i affären. Han väntar sig en utdelning på en miljard kronor från affären som totalt rör uppåt tio miljarder, men äger nu ingenting samtidigt som han har inte betalat skatt för en pensionsinbetalning på tiotals miljoner. Pengar som han investerat. Han har en skuld till kronofogden på fyra miljoner kronor som han tänker betala när han får sin utdelning, sa han under förhören.
– Han säger att han har förlorat mycket pengar själv. Antingen är han mycket förslagen eller så försöker han själv desperat att rädda in en del av det som han har förlorat, säger åklagaren Thomas Ennefors, som ledde förundersökningen mot Jokkmokkskvinnan, till Västerbottens-Kuriren.
Pengarna som ruinerade föreningslivet i Jokkmokk har hamnat hos en svensk och en norrman och sedan förflyttats utomlands, bland annat till konton i Hongkong och Caymanöarna. Inga pengar har enligt utredningen gått direkt till bankmannen, som dock delgavs misstanke om grovt bedrägeri eller grov penningtvätt. Också denna gång förnekade han brott. Åklagaren Andreas Nyberg i Umeå har lett förundersökningen, som lades ner i oktober 2018.
– Det går inte att bevisa att han har begått brott. I det här förfarandet gick det inte att bevisa att några penningströmmar har gått till honom. Jag har utrett det och inga pengar har gått till honom, säger han till Västerbottens-Kuriren.
Men en annan förundersökning med koppling till svindleriet i Jokkmokk pågår fortfarande, enligt åklagarna. Den gäller andra personer som haft att göra med investeringarna i utlandet.
Västerbottens-Kuriren har på olika sätt sökt bankmannen utan att få kontakt, men hans advokat Petter Mörk svarar:
– Han vill ha en sak sagt: att polis och åklagare har utrett honom. De har haft tillgång till ett omfattande material och de har gjort otaliga förhör med honom. Slutsatsen man har kommit fram till är att han inte har begått något brott, säger han med tillägget att bankmannen inte vill låta sig intervjuas.
Jokkmokkskvinnan har överklagat den fällande domen till hovrätten. Norrbottens Media har på fredagen sökt hennes advokat för kommentarer, men utan framgång. Föreningsalliansen, där förskingringen ägde rum, meddelade i januari att de lägger ner verksamheten.