Victoria, vad hade du varit utan slaget vid Sävar?

På dagen 200 år efter det sista krigsslaget på svensk mark återskapades på onsdagen dramatiken inför kungafamiljen.

KRONPRINSESSAN. Hon hade kanske inte varit tronföljare, kronprinsessan Victoria, om inte slaget vid Ratan hade utkämpats.

KRONPRINSESSAN. Hon hade kanske inte varit tronföljare, kronprinsessan Victoria, om inte slaget vid Ratan hade utkämpats.

Foto: Per Landfors

Umeå2009-08-19 19:14
Krutröken låg tät över stridsfältet, men inte lika tät som då det begav sig den 19 augusti 1809 i byn Sävar vid den dåvarande kustlandsvägen strax norr om Umeå. De 4.000 svenska soldater som stred under general Wachtmeister var liksom de 4.800 ryska motståndarna, anförda av general Kamenskij, utrustade med musköter, som avlossade en patron i minuten. När föreningen Interaktiv historia på onsdagen satte upp de historiska händelserna ett stenkast bort från där de egentligen hände var det dock på ett öppet fält, så att åskådarna lätt skulle kunna följa krigsspelet, som kompletterades med scener från det ryska och svenska högkvarteren. Enligt arrangörerna hade närmare 8.000 åskådare tagit sig till Sävar för att medverka på det största historiska "re-enactment" som arrangerats i Sverige. På skådeplatsen fanns 230 svenska och ryska soldater, agerade av historiskt intresserade svenskar, finnar, ryssar och norrmän. .

Sammandrabbningen uppförs inför kungen, drottningen och kronprinsessan, som på VIP-läktaren bland annat har sällskap av landshövding Per-Ola Eriksson, vice statsminister Maud Olofsson och Haparandas kommunalråd Sven-Erik Bucht.

En effekt av slaget vid Sävar var att kung Gustav IV Adolf (Gustav III:s son) senare blev avsatt och landsförvisad, vilket banade väg för den Bernadottska kungaätten.

Kronprinsessan Viktoria, som kanske inte hade varit den hon är i dag om kriget fått en annan utveckling, förklarade på en kaotisk presskonferens efteråt att det varit otroligt spännande.

- Det var väldigt händelserikt och intressant och dessutom fint väder och mycket människor.

Läs mer i torsdagens Norrbottens-Kuriren.

I morgon torsdag kommer kungaparet och kronprinsessan till Norrbotten. De ankommer med stridsbåt 90 till Pitsund, där det blir tal och underhållning vid minnesstenen som restes för tio år sedan för att uppmärksamma att det var där de sista skotten under krigstid avlossades på svensk mark. Kungen kommer tillsammans med ryska ambassadören att lägga ned kransar till minne av de döda svenska och ryska soldaterna. Landshövding Per-Ola Eriksson, kommunalråd Peter Roslund och museichef Jonas Lundmark med flera kommer att hålla tal medan kören Arctic Voices och ett 60-tal dansare står för underhållningen. Efter en lunch på Pite havsbad fortsätter kungafamiljen och deras följe till Haparanda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om