Samiskt kulturhus har öppnats

Ett samiskt kulturhus, Tráhppie, invigdes under helgen i Umeå. Kulturhuset blir en samlingspunkt för samer med organiserad verksamhet sex dagar i veckan. Dessutom en plats för alla intresserade som vill veta mer om den samiska kulturen igår, idag och i framtiden.

På plats under invigningen i söndags var bland andra Krister Stoor, fjällsame född i Gällivare och uppvuxen i Kiruna, doktor i jojk vid Umeå universitet.

På plats under invigningen i söndags var bland andra Krister Stoor, fjällsame född i Gällivare och uppvuxen i Kiruna, doktor i jojk vid Umeå universitet.

Foto: Johan Gunsèus/Scanpix

Umeå2012-12-03 14:05

– En dröm går i uppfyllelse. På grund av utbildning och jobb finns många på en annan plats idag än där vi har våra rötter. Äntligen har vi hittat ett hem att mötas på i Umeå, konstaterade Mikael Lindblad ordförande i Sáhkie, Umeå sameförening som arbetat för ett samiskt kulturhus under många år.
Etableringen, år 2000, av den årligen återkommande Samiska veckan, som numer räknas som en av de riktigt stora festivalerna i Umeå, och satsningen på Umeå kulturhuvudstad 2014, där samerna ingår som en viktig del, har, enligt Mikael Lindblad, lett till ökade anslag från Umeå kommun. Dessutom bidrar Region Västerbotten och Balticgruppen med finansiella medel för utveckling av verksamheten.
– Den Samiska veckan har givit oss en plattform och synliggjort oss, säger Eva Conradzon, projektledare.
– Det ökade även trycket på ett kulturhus, säger Mikael Lindblad.
Tomt hus
Ett tomt hus på Gammlia, intill Västerbottens museum, som tidigare använts till galleri visade sig möjligt att hyra för 28.000 kronor i månaden.
– Det är mycket pengar för Umeå sameförening och vi behöver intäkter för att klara detta, men vi är modiga. De som har möjlighet att hjälpa till ideellt samt bidra med idéer är välkomna att kontakta Umeå sameförening, säger Mikael Lindblad.
På programmet redan nu står uthyrning av kulturhusets konferensrum, utställningar, försäljning av samisk slöjd, design, böcker, CD-skivor, föreläsningar, jojkkonserter, språk och slöjdaktiviteter öppet för alla oavsett ålder. I Tráhppie får besökaren även en inblick i den samiska matkulturen via caféets försäljning av bland annat gáhkku, bröd med renstek och gravad röding, kaffeost, kokkaffe.
Namnet på det samiska kulturhuset, Tráhppie, betyder horn.
– Ett horn med många grenar som syftar på de många olika verksamheter vi kommer att ha huset, förklarar Mikael Lindblad.
Samarbete med museet
Eva Conradzon uppskattar kulturhusets placering.
– Det ligger mycket bra intill Västerbottens museum. Vi samarbetar mycket med museet och även Umeå universitet som vi har på gångavstånd.
På plats under invigningen i söndags var bland andra Krister Stoor, fjällsame född i Gällivare och uppvuxen i Kiruna, doktor i jojk vid Umeå universitet.
– Jag gläds över det samiska kulturhuset blivit verklighet, sa han och invigde detta via en jojk till en renhjord med koppling till Tráhppie.
Även Peter Sköld, professor och föreståndare för Centrum för samisk forskning vid Umeå universitet var på plats under invigningen.
– Fantastiskt fina lokaler! ansåg han och beslutade på stående fot att när Umeå universitet etablerar landets första arktiska forskningscentrum, Arcum, 12 december 2012, flyttas delar av arrangemanget till det nyöppnade Samiska kulturhuset i Umeå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om