Mari Gustafsson är varuhuschef för Ikea i Umeå. Hon började på Ikea som 16-åring. I dag är hon 54 år och har jobbat 38 år på Ikea. I sin roll som varuhuschef, har hon dock inte öppnat ett nytt varuhus tidigare vilket hon gör i Umeå.
Med sommarstuga utanför Umeå under 14 år har hon haft möjlighet att titta närmare på staden.
– Jag har lärt känna Umeå och kunde helt enkelt inte låta bli att söka jobbet här. För mig är detta ett stort uppdrag och en spännande utmaning som jag känner stor ödmjukhet inför. Jag vill att man ska trivas hos oss oavsett Ikea varuhus.
2011 flyttade hon från Ikea i Älmhult för att arbeta som varuhuschef för Ikea i Haparanda, det nordligaste Ikea varuhuset i hela världen. Hon blir litet rörd när hon pratar om sina upplevelser därifrån och vilka erfarenheter hon tar med sig till Umeå.
– Det var magiskt i Haparanda. Jag är så glad att jag fick möjlighet att arbeta där och jag har lärt mig mycket. Där har vi verkligen jobbat med att kommunicera ute i varuhuset med våra många besökare från Norge, Finland och Ryssland och att de ska kunna känna igen sig. Vi visade exempelvis en finsk bastu och genuina träslag som furu, vilket intresserar ryssar.
Mari Gustafsson anser att naturen i Norrbotten, kulturen och människorna bidrar till en speciell magi.
– Där upplever man alla årstider fullt ut. Riktig vinter med 30 graders kyla, Norrskenet samt ljuset på sommaren.
I Umeå arbetar Mari Gustafsson just nu med att fylla Ikea varuhusets 30 000 kvadratmeter med personal. Totalt 180 personer kommer att erbjudas jobb. Shoppingcentret, som hänger ihop med Ikea varuhuset, där 90 butiker öppnas på 55 000 kvadratmeter, är dock inte hennes ansvar.
– De som söker jobb kommer från Malmö till Haparanda. Både de som arbetat på Ikea tidigare och de som inte gjort det. Cirka 2 300 personer totalt har sökt våra tjänster så intresset är stort, berättar hon.
Vad är det då för skillnad på Ikea i Haparanda och Umeå?
– Vi gör hembesök för att utforska behoven och vad man är nöjd med hemma. Detta förverkligar vi sedan i varuhusen. I Norrbotten är boendet ofta i större format, där byggs inte så mycket nytt och man har släktgårdar och hus där generation efter generation bor. I Umeå finns många barnfamiljer och studenter med funktionella behov. Studenter bor även på en liten yta.
Hur har du själv i ditt boende i Umeå?
– För mig är det funktionella viktigast och att det är hemtrevligt så att jag kan ladda batterierna.