Matbranschen lockar få

Många platser på högskolans livsmedelsprogram gapar tomma. Bristen på studenter gör att utbildningarna hotas av nedläggning.

UMEÅ2006-01-30 14:53
? Utmaningen för branschen är att göra jobben mer attraktiva och ge dem högre status. I dag lockar de inte ungdomar, de vill helst jobba med medier och synas i teve, vem tycker att livsmedelstekniker låter bra, säger centerledaren Maud Olofsson.<BR>På måndagen diskuterade hon i Umeå rekryteringsproblemen tillsammans med universitetsfolk, företagare och branschorganisationer. Den allmänna uppfattningen är att det krävs kraftinsatser för att klara branschens kompetensbehov.<BR>Livsmedelsbranschen som helhet är landets fjärde största industri mätt i produktionsvärde. Flest anställda finns vid bagerier, mejerier, slakterier och i charkindustrin.<BR>? Branschen är större och viktigare än vad många känner till, men som basnäring faller den ofta i glömska, säger Maud Olofsson.<BR>Den yrkesinriktade högskoleutbildningen måste vara anpassad och skräddarsydd utifrån företagens behov. Ofta är det bäst om kurserna genomförs ute på företagen, anser Maud Olofsson, som tidigare var VD i Hushållningssällskapet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om