Mässa markerar vårens ankomst

Trädgårdsmässan i Umeå markerar starten på den gröna delen av året och den gångna helgen var det dags för mässans sjunde upplaga.

PERENNER I PARKEN. Stefan Mattsson jobbade länge som stadsträdgårdsmästare i Enköping och han blev bland annat känd för att satsa på perenner istället för sommarblommor. Mattsson invigde Trädgårdsmässan i Umeå och var också en av föredragshållarna.

PERENNER I PARKEN. Stefan Mattsson jobbade länge som stadsträdgårdsmästare i Enköping och han blev bland annat känd för att satsa på perenner istället för sommarblommor. Mattsson invigde Trädgårdsmässan i Umeå och var också en av föredragshållarna.

Foto: Petra Isaksson

Umeå2009-04-29 06:00
Tyvärr finns det ingen riktig mässa för alla trädgårdsintresserade i Norrbotten och Trädgård Norr är därför landets nordligaste forum.Det är lite långt att åka över dagen till Umeå om man bor i Norrbotten, speciellt för inlandsborna, men är man riktigt trädgårdstokig så är ett mässbesök givet.- Folk brukar fråga om jag inte ska dra igång en mässa i Luleå och jag har många idéer, säger mässarrangören Marie Olausson, ursprungligen från Boden.Trädgård Norr är inte världens största mässa men arrangören hade ändå lyckats ganska bra med att få ihop intressanta utställare och föreläsare.Det brukar var glest med norrbottniska utställare på mässan och 2009 var inget undantag. Undertecknad fick ihop tre (3) efter att ha tittat igenom mässkatalogen.En av friskusarna var Jenny Karlsson, Granåns Handelsträdgård, Kalix.- Det är första året jag är här. Jag blev tillfrågad och bestämde mig för att åka hit, trots att jag egentligen inte har tid, säger hon.April och maj är ju som bekant bråda tider för alla som håller på med växter.Kinesiska pioner
Jenny Karlsson hade med sig en hel del spännande i bagaget, bland annat härdiga finska äppel- och päronträd.- Vid det här laget har de funnits till försäljning i tio år i Sverige och jag säljer jättebra av dem.I en annan del av montern fanns bilder som visade fantastiska blommor. Under fanns krukor med levande växtmaterial från andra sidan jorden. - Det är lite ovanliga kinesiska pioner som är provodlade i Lepplax i Finland. De ska klara minst zon fem men antagligen fungerar de bra i stora delar av länet eftersom de får skydd av snön under vintern, säger hon.Andra godsaker i Karlssons monter var kanadensiska rosor och klematis från Estland och Ryssland.Anders Filipsson, Umeå fågelförening, visade och sålde fågelmatare, fågelholkar och fladdermössholkar.- Vi vill att folk ska ha en folk i varje träd.Han berättar att många privatpersoner älskar småfåglar och är jätteduktiga på att mata dem hela vintern. Fast på sommaren glömmer man bort sina flygande vänner.- Problemet är att det saknas boplatser för fåglarna. Finns det holkar är de gamla och trasiga och om fåglarna inte hittar någonstans att bo så drar de vidare.Slukar insekter
Fåglarna gör stor nytta på sommaren genom att de äter upp mygg och andra insekter som vi människor helst vill slippa i våra trädgårdar.- En flugsnappare som väger 16-19 gram äter halva sin egen vikt i insekter varje dag. Det är bättre med holk än med myggnät, säger han. Mässbesökarna kunde också lyssna på och lära av några spännande föreläsare, bland annat köksväxtexperten Lena Israelsson och Enköpings legendariske före detta stadsträdgårdsmästare Stefan Mattsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om