"Många män vill köpa sex i Luleå"

Polisen uppskattar att i Luleå bor 50-100 kvinnor som är utsatta för sexhandel. "Nu måste vårt framtida arbete riktas mot den här gruppen", säger regionsamordnare Eva Norlin

Regionsamordnare Eva Norlin är nöjd med det senaste årets arbete mot sexhandel i Luleå och Umeå.

Regionsamordnare Eva Norlin är nöjd med det senaste årets arbete mot sexhandel i Luleå och Umeå.

Foto:

UMEÅ2019-01-31 05:00

Hon är en av Sveriges 13 regionkoordinator och är utsedd av regeringen att ha en aktiv roll i kampen mot människohandel i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland.

Hon anser att det under det gångna året har skett en rejäl uppväxling i kampen mot sexhandel, framför allt i Umeå och Luleå.

– Just nu har vi få annonser från inresande kvinnor, vissa helger inga alls. Det är ett stort framsteg jämfört med förra året när vi hade många nigerianska kvinnor som reste längs Norrlandskusten. Efter tre lyckade polisinsatser under våren har den trafiken upphört helt. Brottssyndikaten anser att det inte är särskilt lönsamt när kvinnorna följer självmant till ett skyddat boende och får en flygbiljett hem.

Hon noterar att efterfrågan på sexköp är fortsatt hög i Luleå. Förra årets polisinsatser visar att intresset har flyttats över till de lokala annonsörerna.

– Det finns fortfarande många män som vill köpa sex i Luleå, trots att det är en ganska stor chans att bli gripen i Norrlandskommunerna. Unga tjejer erbjuds stora summor pengar när utbudet blir mindre, säger Eva Norlin.

Vad blir nästa steg?

– Vi kan inte luta oss tillbaka och tro att arbetet är klart bara för att sextrafiken till länet minskar. Nu måste vi inrikta arbetet mot de lokala aktörerna. I de här fallen är inte fattigdom det drivande skälet utan det handlar mer om ett självskadebeteende, erfarenheter av sexuella övergrepp eller psykisk ohälsa. Det krävs omfattande insatser för att förmå de att plocka bort sina sexannonser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om