Det var under högtidliga former bygget av Norrbotniabanan invigdes på torsdagseftermiddagen i Umeå.
I den för många förmodligen helt okända korsningen Fågelåsenvägen och Bengtviktorsvägen mitt i skogen, hade Trafikverket dagen till ära ställt upp en scen med underhållning, en matservering och längre bort några grävmaskiner.
Innan statsministern satte sig bakom spakarna på den ena av dem (han har enligt uppgift grävmaskinskort) höll han ett invigningstal.
– I dag är en historisk dag, mina vänner. I år är det 220 år sedan Sveriges första järnväg anlades, i Skåne. Redan på 1700-talet ansåg man att det var viktigt att investera i nya transportlösningar. Det vore en skam ifall vi inte ansåg det var lika viktigt på 2000-talet.
Marie Eriksson, Trafikverkets projektledare för den första sträckan mellan Umeå och Dåva, var upprymd under tillställningen.
– Det här är en historisk milstolpe. Jag bodde i Örnsköldsvik när det blev klart att Botniabanan skulle byggas. Det känns kul att få vara med och färdigställa fortsättningen. Då på 1990-talet var jag naiv och trodde att man snart skulle kunna åka tåg till Umeå. Nu när jag jobbar med det här, för står jag hur mycket tid och arbete som krävs innan allt är klart.
Som VK tidigare har berättat var statsministerns grävskopa inte den egentliga byggstarten. Den beräknas först ske 2020, men det beror på hur regeringen ställer sig till den överklagan som boende vid Tavelån skickat in.
Stefan Löfven (S) säger att han inte har några planer på att förhindra den rättigheten i framtiden.
– Det ingår i processen. Så har det varit och så ska det vara, men jag är helt övertygad om att myndigheten kommer att klara ut det med de människor som har överklagat så att det blir rätt och bra.
Ni har bara beviljat 7 av de beräknade 12-13 miljarder Norrbotniabanan beräknas kosta att bygga till Skellefteå. Varför då?
– Vi tar det etappvis naturligtvis. All finansiering som behövs för att ta oss till Luleå ska beviljas i den tid som behövs för att projektet ska kunna fullföljas, säger Stefan Löfven (S).
När Norrbottens regionråd Glenn Berggård (V) fick micken passade han på att ge statsministern en gliring angående underfinansieringen.
– Även om pengarna inte räcker för att bygga järnvägen ända till oss så är det bra att de första rälsbitarna börjar läggas. Sedan förväntar vi att de fortsätter läggas hela vägen upp.
Enligt Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) är kampen om statens pengar till infrastruktur hård i landet. Enigheten i Norrland om Norrbotniabanans betydelse gjorde prioriteringen enklare, förklarar han.
– Sen har jag en chef som tycker att Norrlands utveckling är oerhört viktig för landet, så det blev en lätt förhandling, säger Tomas Eneroth (S).
Förutom Norrbotniabanan har ledande politiker i länet under en längre tid även kämpat för regeringens stöd till infrastruktur i öst-västlig riktning. Umeå kommun bland annat har som bekant sökt, men nekats statlig medfinansiering till en ny Vasafärja.
Kan de räkna med stöd under nästa mandatperiod?
– Vi har lagt en nationell plan där det ingår ett antal projekt och de som ligger i planen ska genomföras, säger Stefan Löfven (S).
En annan fråga där lokala Socialdemokrater inte delar regeringens syn är den om migrationspolitiken. Socialdemokraterna i Umeå kommun säger att de behöver alla immigranter de kan få, för att ersätta de 40 000 personer en regionrapport konstaterat kommer att försvinna från arbetsmarknaden till 2025.
Varför valde ni att anpassa asylreglerna till EU:s miniminivå i stället för att pressa övriga medlemsländer till solidariskt ansvar för mottagandet genom att fortsätta som du själv sa, "inte bygga murar utan hjälpas åt när nöden är stor"?
– Vi gör både och. Andra EU-länder måste göra sitt. Det gjorde de inte under hösten 2015. Vi jobbar naturligtvis målmedvetet för att få dem att göra det och det pågår ett arbete för ett gemensamt regelverk inom EU.
Stödet för Socialdemokraterna har minskat markant i norr, enligt en färsk opininonsundersökning av Novus. Vad ska ni göra för att få fler väljare i Västerbotten?
– Bland annat genom att visa att hela Sverige inte bara ska leva utan också växa. Vi har höjt ambitionsnivån när det gäller bredbandsutbyggnaden. Det är vi som har stoppat butiksdöden på landsbygden därför att vi har lagt till så mycket resurser. Vi som har satsat på välfärden så att sjukvården kan fortsätta fungera. Det finns många utmaningar kvar, men vi måste fortsätta investera i välfärden, inte sänka skatter. Det är det valet handlar om, avslutar Löfven.