Jordskalv skakade om i Umeområdet

Ett jordskalv inträffade strax utanför Umeå klockan 12:22 på söndagen.

Skakning och kraftig smäll i Umeå.

Skakning och kraftig smäll i Umeå.

Foto: Hanna Eriksson/VK

Umeå2021-01-03 13:49

– Det lät som en rejäl dynamitsmäll, ett pang ganska länge. Sedan lät det ett mullrande efter. Man hörde att det var något annorlunda, säger en boende på Teg till VK. 

Skalvet skedde 12:22 på söndagen. Det ska enligt uppgifter ha märkts av i stora delar av Umeå och även utanför Umeå. En läsare skriver till tidningen att det mullrade ordentligt i Holmsund, nästan i en minut.

– Det var en kraftig vibration. Jag trodde först altantaket hade rasat på huset. Gick ut och kollade, men det var inget som hade rasat, säger en Böleängsbo som upplevde den kraftiga skakningen i några sekunder. 

Andra läsare som hört av sig till Västerbottens Kuriren beskriver att hela huset skakade.  

Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, säger att det var ett jordskalv som inträffade. Det hade epicentrum fem kilometer sydväst om Röbäck och hade en magnitud på 2,4 på Richterskalan.

– Det inträffade på ungefär fem kilometers djup vilket är ganska ytligt med svenska mått mätt, ofta sker skalv på mellan fem och 25 kilometers djup, säger han.

Eftersom skalvet var ytligt märktes det troligen också av mer.

– Det skakar mer i närheten. Är skalv djupare skakar det mindre, men de kan istället kännas längre bort. Det är också vanligare att man hör det när det är ytligt, som en smäll i närheten, säger han till Västerbotten Kuriren. 

I Sverige brukar det inträffa ett 20-tal skalv per år som känns och runt fem till sex skalv som är i samma magnitud som det i Umeå under söndagen.

– Det är lite ovanligare att det inträffar så nära ett tätbebyggt område som i det här fallet som gör att så många känner av det, säger Björn Lund.

Det är länge sedan Umeå drabbades av ett så kraftigt skalv. Senaste något liknande inträffade var i juni 2009 då ett skalv på magnituden 2,7 inträffade vid Yttertavle.

Björn Lund förklarar att stora jordskalv sker på gränsen mellan de tektoniska plattorna, som vi i Sverige är väldigt långt ifrån. När skalv inträffar här så sker det på grund av spänningar och tryck i jordskorpan. När de stora tektoniska plattorna rör sig så får vi ett tryck i jordskorpan i Sverige också.

– Då är det sprickor som inte orkar hålla emot. Går det snabbt uppfattas det som ett skalv, går det långsamt märks det inte, säger han.

Det högst uppmätta skalvet i Sverige låg på 5,4 i magnitud. Det inträffade utanför västkusten 1904. Det högst uppmätta i världen var runt 9,5 i magnitud. Det skalvet inträffade i Chile 1960 och orsakade en tsunami i Japan tolv timmar senare.

I Sverige ligger det jordskalvs-tätaste området faktiskt i Burträsk. Där registreras ett jordskalv nästan varje dag. När isen försvann för omkring 10 000 år sedan inträffade mest troligt ett stort skalv där som gjorde området svagare och därför skakigare.

Avslutningsvis säger Björn Lund att den som känt av söndagens skalv gärna får höra av sig till det svenska nationella seismiska nätet på deras hemsida och berätta om sin upplevelse.

– Det är intressant för oss att veta hur folk känt det, säger han.

Elin Stormare/VK 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!