På onsdagen meddelade Casa, Australiens luftfartsmyndigheten och EASA den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten att flygplanet GA8 får nu flyga igen. Casa och EASA skriver i ett pressmeddelande att:
"Resultaten av den fysiska undersökningen av olycksplanet indikerar att den verkar ha blivit exponerad för aerodynamiska kraft som överstiger vad den här konstruktionen är certifierad för."
"Inga bevis har hittats som indikerar att osäkra förhållanden finns eller kan utvecklas som skulle befogat vidare flygförbud."
Svenska haverikommissionen publicerade på sin hemsida under fredagen att de inte har haft någonting med beslutet att göra. Men det är utifrån deras utredning och den informationen som EASA och Casa tagit sina beslut, det bekräftar Christer Wikström och Jerry Köhlström, båda flygtekniska inspektörer på transportstyrelsen.
Är det på grund av vad haverikommissionen hittat som förbudet hävs?
– Beslutet att flygmodellen inte längre har flygförbud är baserat på vad haverikommissionen har kommit fram till. Haverikommissionen har inte hittat några tekniska fel, inga uppenbara slarvfel. Det finns inga bevis på konstruktionsfel, flygmaskinen har skötts korrekt. Finns inget sånt som vi misstänker över huvud taget.
– Det man hittills kunnat se i utredningen är att det är aerodynamiska luftkrafter som slitit i den brutalt. säger Jerry Köhlström, flygteknisk inspektör på Transportstyrelsen som själv inspekterat vraket av olycksplanet.
"Haverikommissionen har inte hittat några tekniska fel, inga uppenbara slarvfel. Det finns inga bevis på konstruktionsfel, flygmaskinen har skötts korrekt."
Vad betyder aerodynamisk kraft?
– Aerodynamisk kraft uppstår om man exempelvis gör kraftiga eller häftiga rörelser i luften. Det är kopplat till G-kraften kan man säga. Det ser ut som att det är anledningen till att delar lossnat, det här tyder på att fartyget har kommit i en sån situation där den aerodynamiska kraften blivit för hög för vad planet klarar av. Varför man kommit i det läget är i nuläget omöjligt för mig att säga, säger Christer Wikström.
- Planet har kommit i ett sånt flygläge att G-krafterna blivit för höga. Något har gått sönder och på grund av det har sedan fler saker gått sönder, säger Christer Wikström.
Hur många G-krafter ska ett sådant plan klara?
– Den klarar 3,8 positiva G, och -1,52 negativa G. Det är vad man kan förvänta sig, vi kan vara säkra att planet har överskridit det rejält. Det är ett plan som är gjort för att flyga lugnt och fint, det är en arbetshäst. Och då är felmarginalen ändå stor, det har passerat all rim och reson när vingarna börjar lossna. När du är ute och flyger i vanligt passagerarplan är man i princip aldrig över två G, säger Jerry Köhlström.
Hur många G klarar en människa?
– En vanlig människa klarar 4 till 5 G. Då börjar man få synproblem och svimmar, men det är någonting man kan träna upp. Jas-piloter klarar 9 G ungefär men då har de flygplan som är specialbyggda, säger Jerry Köhlström.
I Sverige hade modellen GippsAero GA8 fortfarande inte tillstånd att flyga när det blev godkänt i Europa. Det beror på att svenska myndigheter skrev ett eget flygförbud efter kraschen. Och trots att det egentligen är EASA som beslutar om modellen får flyga igen så har den nationella myndigheten rätt att ta egna beslut i riktiga extremfall.
– Vilket det här är, vi gjorde ett separat beslut dagen efter olyckan, det beslutet gällde bara de två svenska modellerna, säger Jerry Köhlström.
Köhlström tillägger att det inte råder några meningsskiljaktigheter mellan Sverige och de utländska myndigheterna, de har fått samma uppgifter och motsätter sig inte EASA. Planen blev flygvärdiga i Sverige under fredagen.
Haverikommissionens utredning görs i samråd med de australiensiska flygplanstillverkarna och Australiens luftfartsmyndighet som är på plats och är delaktiga i utredningen.
Tillverkaren vill såklart inte ha sina plan på marken längre än nödvändigt, kan det spela in i beslutet?
– Det ser självklart dåligt ut för dem att alla deras flyg har flygförbud. Men det intrycket fick jag inte av dem, de ville bara hjälpa till och var riktigt proffsiga. Vi har haft all expertis som vi kunnat få, det har underlättat stort.
– Jag kan bara beklaga det som hänt. Vi gör allt för att bistå Haverikommissionen så att de får all den stöttning de behöver. Jag vill att folk ska veta att det är inte farligt att flyga på grund av olyckan, flygsäkerhetsarbetet fortsätter med alla flygmaskiner alla dagar på året. När allt är utrett och färdigt kommer den här utredningen bidra till ökad flygsäkerhet världen över, säger Jerry Köhlström, flygteknisk inspektör på Transportstyrelsen.