Hovrättsrådet: "Följderna kunde blivit ännu värre"

Kalkugnsolyckan hade kunnat få ännu värre följder än vad som nu blev fallet. Det slår hovrättsrådet Pia Sandeskog fast i ett pressmeddelande efter domen från hovrätten.

Hovrättsrådet Pia Sandeskog slår fast i ett pressmeddelande att följderna efter kalkugnsolyckan, där Gustaf Sepplin Solli och en kollega till honom skadades svårt och Johan Löfroth avled, hade kunnat slut ännu värre.

Hovrättsrådet Pia Sandeskog slår fast i ett pressmeddelande att följderna efter kalkugnsolyckan, där Gustaf Sepplin Solli och en kollega till honom skadades svårt och Johan Löfroth avled, hade kunnat slut ännu värre.

Foto: Lars-Göran Norlin

Umeå2018-05-24 15:41

Det blev nästan sex och ett halvt års väntan för de inblandade innan domslutet från Hovrätten för övre Norrland meddelades i det mycket uppmärksammade arbetsmiljöbrottmålet. En olycka med ett facit som var lika fasansfullt som sorgligt.

Johan Löfroth, 24, avled av sina skador, Gustaf Seppelin Solli, 19, fick livshotande brännskador och flera andra skadades svårt när het ånga och kalk översköljde dem vid Nordkalks kalkugn i Luleå i november 2011.

Hovrättsrådet Pia Sandeskog är tydlig.

– Arbetstagarna har ingen del i det som skedde. Bolagets företrädare gjorde sig skyldig till grov oaktsamhet genom att inte bedöma riskerna med att använda den farliga metod som ledde till olyckan, och faktum är att följderna kunde ha blivit ännu värre än som nu blev fallet, säger Sandeskog i pressmeddelandet.

Hovrätten anser precis som Luleå tingsrätt att arbetstagarna från två företag var att betrakta som inhyrd personal. "I och med den bedömningen var Nordkalk ansvarigt för arbetsmiljön i samband med sinterbekämpningen", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Skadestånden till de drabbade fastställs också.

Gustaf Seppelin Solli och en kollega till honom, får precis som i tingsrättens utslag 40 000 kronor och tre anhöriga Johan Löfroth 50 000 kronor vardera.

Domen blir med all säkerhet slutpunkten på rättsprocessen i och med att Nordkalk via sin kommunikationschef, Eva Feldt, meddelar att domen inte kommer att överklagas.

I ett pressmeddelande konstaterar Feldt att det har varit viktigt att inför framtiden att ansvarsfördelningen mellan beställare och entreprenörer tydliggörs, då det kan få så långtgående konsekvenser.

"Men att ansvaret för olyckan fastställs är också viktigt för alla parter. Mot bakgrund av att två instanser nu kommit fram till samma slutsats, tar Nordkalk åt sig av kritiken som framförts och accepterar domen. Vi vill återigen beklaga olyckan och de konsekvenser den fått för de drabbade och deras anhöriga."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om