Hålls kvar i häktet
Nödvärn var advokat Jan Wennerbrandts absoluta huvudspår. Kammaråklagare Thor-Bertil Mjörnerud ansåg att domen för mord från tingsrätten höll även i hovrätten. Efter en överläggning på 20 minuter kom beslutet - Tony Larsson blir kvar i häktet tills dom meddelas.
Efter rättengången konstaterade han: - Om jag någon gång kommer att kalla en dom för ett justitiemord så är det tingsrättens. Wennerbrandt trodde också att det den här gången fanns en chans att Högsta domstolen skulle ta upp ärendet i fall domen blir för hård mot hans klient. - Det här målet har så många juridiska frågor som HD bör utreda, sade han. Den sista dagen hölls två förhör med vittnen åberopade av försvaret. Båda kom med ungefär samma vittnesmål som i tingsrätten. En filmsekvens visades också upp där advokat Wennerbrandt själv agerade på plats i Kangis. Med filmen ville han visa hur synfältet såg ut för Tony Larsson den där natten i juli. Hur snabbt allting gick och hur händelseförloppet kan ha varit. Han menade att polisens bilder från rekonstruktionen inte gav en rättvis bild av händelseförloppet. Samma version
- Det finns bilder där man ser huset, skogen och hur de har sett på platsen, uppifrån. Men det är ingen som har stått uppe på taket och tittat, konstaterade Jan Wennerbrandt. Enligt honom så fanns det bara två bilder som hade någon som helst relevans i materialet: den som var tagen där Tony Larsson stod och bilden tagen från bilen där den 21-åriga kvinnan satt. Wennerbrandt konstaterade också att hans klient, Tony Larsson, hela tiden hade hållit sig till samma version. - Hade han velat dra till så hade det naturligtvis blivit en historia där angriparen hade sju knivar eller något sånt. Wennerbrandt återkom gång på gång till nödvärnsrätten under slutpläderingen. Han slog bland annat fast att ett av åklagarens huvudvittnen som var med på platsen, en 43-årig man, var en del i angreppet. Eller som han sade: "Anfallande - eller i varje fall uppsökande part". "Ett rent hämnduppdrag"
Att slagsmålet i Överkalix timmarna före skotten, i förlängningen innebar att den 28-årige mannen från Töre beslutade sig att återvända till Kangis med sitt sällskap. Wennerbrandt konstaterade syrligt om de inblandade under resan. - Märkligt hur tyst det blir i bilen på väg upp till Överkalix igen. En resa som jag anser var ett rent hämnduppdrag. Thor-Bertil Mjörnerud satte stor tilltro till den 21-åriga kvinnan som körde 28-åringens bil. Tillsammans med rättsläkarens utlåtande från i onsdags blev hennes vittnesmål den tyngsta delen i åklagarsidans slutplädering. Enligt Susan Sprogoe-Jakobsen var det bara möjligt för 28-åringen att ta ett par steg efter skottet som träffade vänster axel och vidare rakt igenom de viktigaste organen i kroppen, bland annat hjärtat. Hävdar nödvärn
- Jag anser att x berättelse kombinerat med rättsläkarens är den riktiga, sade Thor-Bertil Mjörnerud. SKL:s expertutlåtande satte Mjörnerud inte någon större tilltro till. - Man kan inte bortse från det här men man måste se om det finns stöd i den övriga utredningen och jag kan inte göra det. Advokat Jan Wennerbrandt ansåg att de dödsbringande skotten i Kangis handlade om nödvärn. Eller närskott efter påbörjat angrepp. När det handlade om rättsläkarens utlåtande sade han: - Brukar vi inte kalla det här gissningar, mjukfakta, sade Wennerbrandt och fortsatte: - SKL:s analyser är teknisk bevisning. Här lägger åklagarsidan all tyngd på denna kvalificerade gissning. Det här är ingen absolut vetenskap. Dom meddelas fredagen den 21 december.
Fotnot: x är lika med den 21-åriga kvinnan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!