Experten: Linna kan gå fri – i dag

I teorin kan Kaj Linna försättas på fri fot under tisdagen – den sista dagen i den unika mordrättegången.

TILL SIN SPETS. Om Kaj Linnas advokat vill att hans klient ska försättas på fri fot måste hovrätten ta ställning till det. Det blir en fingervisning i skuldfrågan, förklarar Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare.

TILL SIN SPETS. Om Kaj Linnas advokat vill att hans klient ska försättas på fri fot måste hovrätten ta ställning till det. Det blir en fingervisning i skuldfrågan, förklarar Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare.

Foto: Kurt Engström

Umeå2017-05-30 07:23

Följ direktrapporteringen: Vi bevakar rättegången på plats i Umeå.

Under tio dagar har hovrätten i Umeå återigen tagit upp mordet på Roger Lindberg i Kalamark 2004. Den bitvis komplicerade utredningen mot Kaj Linna ska nu sammanfattas av åklagaren och försvaret under slutpläderingarna.

Vid rättegångens sista dag har också advokat Thomas Magnusson möjlighet att yrka på att Kaj Linna ska försättas på fri fot. Ett så kallat frifotsyrkande är något som hovrätten är skyldig att ta ställning till, förklarar Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare som har ögonen på fallet. Rättens svar på frifotsyrkanden tolkas som en fingervisning på hur domen kommer att bli.

– Kommer det ett yrkande så ställs det på sin spets, säger Sven-Erik Alhem.

När huvudförhandlingen är klar är det av stor vikt att den åtalade inte blir frihetsberövad längre än nödvändigt. Att Kaj Linna är en livstidsfånge – och inte häktad – har ingen formell betydelse.

– Om det är så att domstolen finner att bevisningen är så svag att den inte räcker till att fälla honom till ansvar – så är man tvungen att häva häktningen omgående.

Frågan är hur lång tid hovrätten tar på sig innan de fattar ett beslut. Fallet är komplicerat, men det finns skäl som talar för att beslutet kan komma snabbt.

– Hovrätten har ju haft möjlighet att nogsamt följa bevisutvecklingen under hela förhandlingstiden och värdera den.

Ett frigivningsbeslut ska göras skyndsamt – och nogrant, förklarar Alhem. Det som talar för att beslutet kan dra ut på tiden är att hovrätten har rätt att nogrant få överlägga saken.

– Det kan bli mycket snabbt, men det kan också vara så att man vill tänka igenom och analysera läget.

Det är möjligt att de inte landar i något beslut under den sista rättegångsdagen.

– Men det är inte frågan om veckor enligt min uppfattning, säger Sven-Erik Alhem.

Linna kan även gå fri om hovrätten lindrar påföljden – till ett tidsbestämt fängelsestraff. Han kan i så fall bli villkorligt frigiven med tanke på den långa fängelsetiden. Åklagaren vill dock fastställa den nuvarande morddomen.

Skulle det bli en friande dom blir den historisk. En frigivning efter 13 år i fängelse skulle utgöra ett svenskt modernt rekord. Det är ett betydligt längre fängelsestraff än hemvårdaren Joy Rahman som friades för mord efter åtta år i fängelse 2002.

– Det är en jätteskillnad och därför är det fullständigt unikt, säger Alhem.

Rahman beviljades ett skadestånd på runt 10 miljoner kronor för de åtta åren i fängelset. Frias Linna kan hans skadestånd bli högre.

Alhems personliga uppfattning är att bevisningen mot Linna är "fantastiskt" dålig och labil.

– Bevisningen i Rahmanfallet var ju starkare, enligt min personliga uppfattning, säger Alhem.

Han betonar dock att det inte är han som är åklagare i fallet – och att det är upp till domstolen att värdera bevisningen och döma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om