Ennefors sågar lagförslag: "Bara valfläsk"

Att skärpa straffen för de svåraste brotten skapar bara ett hårt och kallt samhälle.Det anser Thomas Ennefors i en mycket kritisk inlaga mot regeringen.

KALLT OCH HÅRT. Det blir verkligheten i Sverige om den sittande regeringen får fortsätta med sin kriminalpolitik, tror chefsåklagare Thomas Ennefors.

KALLT OCH HÅRT. Det blir verkligheten i Sverige om den sittande regeringen får fortsätta med sin kriminalpolitik, tror chefsåklagare Thomas Ennefors.

Foto: Linda Wikström

Umeå2014-04-21 06:00

Kuriren träffar Thomas Ennefors i Umeå, där han sedan ett och ett halvt år tillbaka arbetar som chefsåklagare på åklagarmyndigheten i Västerbotten. Samtalet kommer att handla om allt från problematiken med att veckopendla från hemmet i Piteå, till det stora Hells Angelsmålet som han ledde i tingsrätten.

Men intervjun kommer till stor del att handla om justitieminister Beatrice Ask (M) förslag till lagändring. Ask vill att normalstraffet för mord ska vara fängelse på livstid.

En skärpning som Ennefors, som under 20-talet år jobbade på åklagarkammaren i Luleå, inte ger mycket för.

– Det finns en trend, särskilt från politikerhåll, att när det ska göras något åt brottsligheten, då är det straffen som ska skärpas och det gillar jag inte. Vi vill hitta syndabockar, utkräva ansvar. Och vi är snabbt på plats för att kasta första stenen, säger Thomas Ennefors som tror att förslaget till viss del handlar om "valfläsk".

Och okunskap.

– Jag tror inte på hårdare tag och strängare straff. Jag tror på en human och konstruktiv kriminalpolitik. Vad händer med de personerna? De är förlorade.

Om det finns ett samhällsproblem så är det en väldigt enkel väg att gå att föreslå åtgärder på det straffrättsliga området, anser Ennefors.

– Var ska det sluta? Om inte livstid räcker till, ska vi införa dödsstraff? Vi skapar bara ett hårt och kallt samhälle, säger han och fortsätter:

– Antingen har man inga idéer i övrigt, eller så har man tömt ut alla andra möjligheter. Det senaste tror jag inte på. Det är framför allt på andra sätt man ska komma till rätta med problemen.

Syftet med att straffa människor i ett civiliserat samhälle är att styra bort dem från oacceptabla beteenden, menar Ennefors.

– Vi vill inte att folk ska mörda, slå varann på käften och stjäla och så vidare.

Han pekar sedan på forskning i ämnet som visar att det krävs politiska åtgärder på helt andra plan för att vända trenden.

– Skulle man fördubbla antalet vuxna i skolan i de tidiga årskurserna från förskolan och uppåt, tror jag att man skulle minska brottsligheten väldigt mycket, säger Ennefors och fortsätter med att ge ännu en känga till den sittande regeringen.

– Men då funkar det inte med skattesänkningar och en politik som i första hand handlar om individuell frihet.

Thomas Ennefors, som medger att det kan finnas ett signalvärde i hårda straff, framhåller sedan att åsikterna är hans egna och att han inte på något sätt företräder åklagarmyndigheten i dessa frågor.

Han tycker också att tonläget i rättssalarna har blivit mycket tuffare de senaste åren.

– Det har blivit lite av en arena för att profilera sig. En tävlingsarena och väldigt mycket konfrontation mellan parterna, säger han.

– Man trissar bara upp tonläget och jag tror inte att det är bra. Jag tror mer på en dialog, ett resonerande.

Lagförslaget

I en promemoria, som har tagits fram inom Justitiedepartementet, föreslås att livstids fängelse ska utgöra normalstraffet för mord.

Den höjda straffnivån innebär att användningen av livstids fängelse bör öka väsentligt och utgöra ett normalstraff i den bemärkelsen att det kan förutses dömas ut i en majoritet av fallen.

Förslaget innebär bland annat följande:

Förhållanden som tidigare i princip endast beaktats i skärpande riktning vid straffmätningen av det tidsbestämda straffet kommer i stället tala för ett livstidsstraff.

Det handlar bland annat om brottet har riktats mot en närstående eller förövats inför ögonen på närstående till offret, till exempel offrets barn.

Eller om gärningen har medfört ett svårt lidande för offret, eller om brottet har föregåtts av noggrann planering.

För ett livstidsstraff talar också, som tidigare, att det varit fråga om flerfaldig brottslighet eller återfall.

Som en effekt av förslaget höjs straffnivån även för de mord som inte leder till fängelse på livstid.

Straffet för terroristbrott som begås genom mord ska vara detsamma som för mord.

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 juli 2014.

Källa: Regeringskansliet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om