"Jag fattar att mitt jobb är superläskigt"

Anders Rietz har obducerat ett flertal personer som varit utsatta för våldsamma brott i Norrbotten. Vi har besökt rättsläkaren i obduktionssalen och fått en inblick i hans vardag.

Obduktionsboren är skålformade för att vätskor av olika slag ska rinna av bordet.

Obduktionsboren är skålformade för att vätskor av olika slag ska rinna av bordet.

Foto: Izabelle Nordfjell

Umeå kommun2020-03-01 18:15

Vi träffar rättsläkaren Anders Rietz på hans arbetsplats i ett gammalt slitet gult tegelhus på Norrlands universitetssjukhus.

Vi sätter oss i personalens fikarum och blir bjudna på kaffe och kanelbullar. Det är eftermiddag och Anders Rietz kommer från en föreläsning för blivande privatanställda poliser.

Han tar av sig ytterkläderna och gnuggar händerna. Det är kyligt utomhus och han sätter sig ned och häller upp en kopp varmt kaffe. Han är 36 år och har arbetat som läkare sedan 2010.

Efter legitimeringen var han på väg till ortopeden, men fick chansen att provarbeta på rättsmedicin. Han säger att han hade tur för det fanns just då en ledig tjänst som rättsläkare – nu är han, några år senare, specialist i rättsmedicin.

Han vet om att hans arbete kan tyckas vara lite otäckt.

– Superläskigt, och det är nog främst obduktionerna folk tänker på, säger Anders Rietz.

Hur går det då till när exempelvis en död kropp är på inkommande till rättsmedicin? Anders Rietz berättar lugnt och pedagogiskt.

– Det är polisen som begär en rättsmedicinsk undersökning, en obduktion. Innan vi börjar vill vi ha in så mycket information som möjligt så vi kan rikta undersökningen åt ett visst håll.

Vid exempelvis ett självmord vill Anders Rietz veta så mycket som möjligt om vad som har inträffat.

– Det är viktigt för oss att veta hur den avlidne har anträffats, vid exempelvis en hängning vill vi också veta vilken typ av snara som har använts.

Anders Rietz vet redan dagen innan att en avliden kropp är på inkommande. Kroppen tas först emot av rättsmedicinska assistenter. Kroppen vägs och mäts och någon tid innan själva undersökningen startar har Anders Rietz och hans arbetskamrater ett möte där de pratar om hur man ska gå tillväga utifrån den förhandsinformationen de har fått.

Efter fikat tar Anders Rietz oss ner till obduktionssalen. Innan han öppnar dörren säger han att verket tidigare inte tillåtit fotografering i obduktionssalen. Vårt team är de första journalisterna som tar bilder i salen.

Inne i salen är det svalt. Det är kakel på väggarna, från golv till tak, och mitt i salen står två rostfria skålformade obduktionsbord. I ett intilliggande rum står ett likadant bord. Golvet täcks av en grå plastmatta. Anders Rietz säger att de döda kropparna ligger i ett kylrum i anslutning till obduktionssalen. Kylrummet håller kylskåpstemperatur, cirka fem–sex plusgrader.

– Vi börjar alltid med en yttre undersökning. Därefter börjar själva obduktionen, vi startar vid huvudet och går sedan neråt. Vi väger de flesta organen som hjärta, hjärna, lungorna, mjälten och så vidare.  

Anders Rietz dikterar och dokumenterar under hela undersökningen. Han säger spontant att han arbetar efter modellen "jag ska motbevisa det jag tror har hänt". Han säger att en obduktion kan ta mellan några timmar och några dagar.

Rättsmedicin i Umeå gör cirka 500 obduktioner per år. Mellan en och fyra obduktioner per dagen, säger han.

–  Som rättsläkare arbetar jag inte för att lösa åklagarnas problem utan jag arbetar förutsättningslöst.

Umeå har den nordligaste rättsmedicinska enheten i Sverige, Uppsala är den som ligger närmast.

Det slitna gula tegelhuset är snart ett minne blott.

– Vi kommer snart att flytta in i nya lokaler. Vi är ganska trångbodda här och har en del problem med arbetsmiljön så det ska bli skönt att komma till någon nytt.

Rättsmedicinsk obduktion

Rättsmedicinalverket utför varje år drygt 5 000 rättsmedicinska obduktioner.

Ungefär 90 000 personer avlider varje år i Sverige och den läkare som konstaterar ett dödsfall ska avgöra om det finns skäl för rättsmedicinsk obduktion och i så fall polisanmäla.

Vid en obduktion undersöks bland annat kroppens yttre och inre. Det görs också en kemisk analys av kroppsvätskor.

Fynden sammanställs i ett obduktionsutlåtande där rättsläkaren uttalar sig om dödsorsak och dödssätt.

Källa: Rättsmedicinalverket

Karta: Rättsmedicinalverket - Rättsmedicin Umeå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!