Tyska turister undsattes i hårt väder

På torsdagskvällen fick en fjällräddning dras igång i Kebnekaiseområdet sedan tre tyska turister hamnat i nöd. På väg tillbaka till Kebnekaise fjällstation råkade fjällräddarna själva ut för problem.

14 februari 2019 19:59

Det var vid 19-tiden på torsdagskvällen som polisen larmades om att tre män var nödställda i närheten av Kebnekaise.

– Det blåser tydligen oerhört hårt där, konstaterade polisens presstalesperson Marie Andersson.

Männen, tre tyska turister i 25–35-årsåldern, uppgav att de befann sig någonstans mellan Singistugorna och Kebnekaise fjällstation.

– De får inte upp tältet och kan inte heller laga mat är de uppgifter vi har just nu. De uppges också frysa, berättade Marie Andersson.

Polisens regionsvakthavande befäl fattade beslut om räddningstjänst med stöd av LSO, lagen om skydd mot olyckor, och fem fjällräddare kallades ut för att undsätta de nödställda.

Fjällräddarna hade under kvällen telefonkontakt med sällskapet.

– De ska vara vid god vigör men de är frusna, säger Marie Andersson.

Vid 23.30-tiden hade fem fjällräddare anlänt till fjällstationen, där sikten rapporterades vara mycket dålig. En timme senare var de framme vid en sjö väster om Kebnekaise, där männen sagt att de befann sig.

– Men det går långsamt för det är ju väldigt dåligt väder. Dessutom är det lite svårt med kommunikationen eftersom det är dålig täckning på platsen, säger Henrik Fahlén, befäl vid polisregion Nord.

Strax före klockan 03, natten mot fredagen, meddelade polisen att männen hade påträffats och skulle transporteras till Kebnekaise fjällstation. Men fjällräddarna fick själva bekymmer på grund av de dåliga väderförhållandena, varför ytterligare fyra fjällräddare kallades ut för att hjälpa till.

– De blåste av leden och fastnade så de fick själva undsättas, berättar polisbefälet Kurt Marklund.

Vid 05-tiden på morgonen hade samtliga nått fjällstationen.

– Men det är strömlöst däruppe och telefonen funkar inte, konstaterar Kurt Marklund.

Fem timmar senare blev vädret något bättre, även om det fortfarande var en kraftig blåst, varför gruppen beslutade sig för att lämna fjällstationen. Vid 11-tiden nådde de Nikkaluokta.

De tre tyskarna hade blivit nedkylda men var i övrigt oskadda och mådde bra, enligt polisen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Johansson, Jan L Lindgren