Oppositionen var enig: Låt ledamöterna lämna nämnden.
Grunden är kravet som oppositionen har ställt: Sparka ordföranden Marléne Haara (S) eller så hoppar de av. De har helt tappat förtroendet för nämndsordföranden. Men de får inte hoppa av. I kommunfullmäktige bestämdes att oppositionen tvingas kvar i socialnämnden.
Kommunfullmäktiges ordförande, Ulf Olofsson (S), menar att man har rätten att fatta beslutet på grund av att avhoppen i så fall sker i obstruktionssyfte.
Sven Tornberg (C) anser inte att ordföranden har rätt.
– Ordförande tar av ordförandekepsen och tar på sig arbetarekommunenkepsen och ser inte över kommunens organisation, utan ser för sitt partis bästa. Det måste vara fritt för valda ledamöter att kliva av en nämnd, att frånsäga sig personliga ansvaret att sitta i en nämnd när man ser att inte nämnden fungerar som den har tänkt. Att tvinga på en person ansvaret fungerar ingenstans, menar Tornberg och får stöd av hela oppositionen.
Kommunalrådet Peter Waara (S) talar för majoriteten när han säger att det här är ett ansvarslöst tillvägagångssätt.
– Jag tycker att det är märkligt att ta ansvar genom att säga: "Nu får vi inte som vi vill – då skiter vi i det här." Att ta ansvar innebär också att vara delaktig. Punkt.
Ulf Olofsson bröt in under samtalen och manade politikerna i nämnden att rycka upp sig.
– Vad är det vi föreslår här? Vi vill att ni ska sitta kvar och göra färdigt era jobb. Jobba för det och glöm inte bort det ansvar ni fick för två år sedan. Ta er samman, sätt er ner och fixa det här tillsammans. Inte blir det någon verkstad av det här om ni drar.
Anders Karlsson (M):
– Tycker du att det är bra att tvinga fritidspolitiker att sitta i olika nämnder?
– Lagstiftaren har sagt att det går vid särskilda skäl. Sen – tvinga och tvinga? Det här är ju också en vädjan för att det ska bli bra i nämnden, svarar Olofsson (S)
Med 19 röster mot 16 tvingades ledamöterna kvar i nämnden. Men sista ordet lär inte vara sagt i frågan. På förhand aviserades det om en överklagan till förvaltningsrätten som får göra en bedömning om det överhuvudtaget går att tvinga folk kvar vid sina uppdrag.
Sen är frågan om politikerna dyker upp på mötena i framtiden.
– Det får vi ta ställning till senare. Vi får se vad som händer under våren, men förtroendet är i alla fall förbrukat och det är något man inte får utan att förtjäna det, säger Janne Lind (C).