Smittade bärplockare fortsätter jobba

Trots att minst 58 bärplockare konstaterats med covid-19 fortsätter samtliga att plocka bär i skogarna runt Älvsbyn. Boendechefen Catarina Lundberg anser att det är upp till de smittade att avgöra om de ska stanna hemma.

Catarina Lundberg uppmanar åter lokalbefolkning att inte gå i närheten av boendet.

Catarina Lundberg uppmanar åter lokalbefolkning att inte gå i närheten av boendet.

Foto: Håkan Öberg

Tväråsel2021-07-30 19:28

Under fredagen hade bärhandlare runt om i Sverige flera möten med Folkhälsomyndigheten, skogsregioner och länsstyrelen.

– Vi har fått information om all hantering vid eventuella utbrott och lärt oss mer om vikten att ha rutiner runt smittspridning och testning, säger Catarina Lundberg, affärschef på Norrskensbär och ansvarig för boendet i Tväråsel.

Vad händer nu?

– Vi kommer att testa alla våra bärplockare oavsett om de har symptom eller inte, på alla Norrskensbärs anläggningar i Sverige. Om någon är negativ kommer den personen att placeras på ett annat boende, för att minska infektionsrisken.

Vart kan det ha gått fel?

– Vi har väldigt lite insyn i det som händer i Thailand. Med facit i hand skulle vi krävt testning så fort bussen kom från Arlanda.

Region Norrbotten har gett grönt ljus till bärplockare som testats positivt för covid-19 att fortsätta plocka bär. Catarina Lundberg berättar att alla bärplockare i Tväråsel varit ute i skogen under fredagen och tror att det finns väldigt små smittorisker i skogen. Livsmedelsverket har inte har kopplats in.

– Bären som plockas av personer som testats positivt för covid-19 lagras i dagsläget separat.  Allt märks väldigt väl och om man märker upp väl följs det hela vägen, ända hem till konsumenterna. Innan bären hamnar på någons tallrik tar det väldigt många dagar, så jag har svårt att tro att det ska sitta kvar någon smitta.

Vad känner du för ansvar i situationen?

– Framförallt är det mitt ansvar att hjälpa till så att vi begränsar så mycket som det går. Det är också mitt ansvar att titta efter vad det var som gick snett och se framåt. Sen är det även mitt ansvar att hjälpa till och tänka framåt så att det aldrig ska hända igen. Vi vet inte vilka sjukdomar vi står inför i framtiden.

Om man rest till Sverige och är här för att jobba, tror du de stannar hemma om de borde göra det?

– Ja det tror jag.

Bärplockarna har en månadslön på 22 675 kronor, plus semesterersättning. Utöver det får de tillägg på lönen om de plockar mer bär.

Vad händer med den sjuka personalen?

– De har lön ändå, det spelar ingen roll om de är sjuka. Vi har inga karensdagar, utan betalar arbetsgivaren i Thailand på utförd tjänst. De har dessutom ett avtal i Thailand med vad de ska ha med sig hem, efter skatt varje månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!