Vanligtvis brukar isen i Jukkasjärvi börja smälta i april eller tidigt i maj. Samtidigt som våren gör sitt intrång börjar gästerna avta för Ishotellet. Att solen och vårvärmen tar död på verksamheten är något man varit medveten om länge.
– Vi har funderat länge på hur vi skulle kunna genomföra det här, men det är först nu som vi har kommit fram till en teknisk lösning som är både hållbar och miljövänlig, säger Yngve Berqvist, styrelseledamot i bolaget och företagets grundare.
– Vi ville heller inte bara ha en islada, utan vi ville bygga något som är snyggt också. Det ska vara vackert att komma hit, fortsätter han.
I dag är den officiella invigningen, men redan har flertalet gäster spenderat natten i det nya hotellet. Men att resa den nya byggnaden har inte varit helt enkelt för företaget. Byggstarten, som var planerad att börja i maj, försenades och bygglovet överklagas. Men sedan fem månaders tid har Jukkasjärviborna kunnat se hur hotellet vuxit upp nere vid Torneälvensstrand. Totalt är det 20 rum i det nya hotellet, och isbaren kommer också att flytta in i byggnaden och bli permanent.
Hur stor ökning av turister hoppas ni den här satsningen ska generera?
– Vi är rätt säkra på att vi kommer att växa, men det är inget som vi kommer märka av i vinter. Utan det blir först när barmarkssäsongen kommer som vi kan se en skillnad. Vi har inga överdrivna prognoser för det här första året.
Hur pass uppbokat är det nya hotellet?
– Vi är inte fullbokade, men vi har fått en hel del bokningar i maj. Men jag är övertygad att vi kommer få in en hel del bussgrupper under våren.
Det är en stor kylanläggning som kommer att hålla det nya hotellet nerkylt under årets varmare månader, och med hjälp av solcells-paneler kommer företaget producera den energi som krävs för uppdraget. Slutkostnaden för det nya hotellet berkanar man hamna på en summa någonstans mellan 60 och 65 miljoner kronor.
– Det är en stor investering, vi trodde vi skulle kunna göra det mycket billigare, det enda abret är att det blivit dyrare än de förhoppningar som vi hade. Men det här är en byggnad som vi inte förbrukar årligen, och vi räknar med att vi inom ett par år har fått tillbaka den här summan.
Hur känns det nu när hotellet är på plats?
– Jag tycker det känns riktigt bra, ser jag tillbaka på hur jag tänkte innan byggstarten så har det blivit bättre än vad jag trodde. Vi får bara hoppas att gästerna tycker det också, säger Yngve Berqvist.