Rödbergsfortet – militärhistoria som lockar

När Rödbergsfortet öppnade portarna för allmänheten var intresset enormt stort. Nu har besökssiffran stabiliserat sig på 6000 per år. "Det här är viktigt för vår historia", säger Sally Sundbom, verksamhetsansvarig.

Foto: Stellan Mäki

Turism2016-08-06 05:30

Toppnotering för Rödbergsfortet är från premiäråret 2000 med 12 000 besökare. Då, för 16 år sedan, var det många av de närboende som ville se tidigare hemliga militäranläggningen.

Antalet besökare minskade efter rekordåret innan det landade på runt 6000 per år. 4000 av dem kommer under sommaren.

Sally Sundbom är ansvarig för verksamheten och har tillgång till runt 20 guider. Tar med besökare på en rundvandring under knappt två timmar fyra gånger per dag under juni, juli och augusti. Det är spännande både för ögat och örat. Förutom att man få kliva in i det tidigare militärhemliga bergsutrymmena så får man en historielektion i hur samhället såg ut i Sverige och Norrbotten för drygt hundra år sedan.

– Vi känner oss som kulturbärare, det här är så viktigt för vår historia, säger Sally Sundbom.

Bland besökarna finns det de som gjort sin värnplikt på fortet så långt tillbaka som 1940-talet. Andra kommer till Boden med tåg för att ta del av militärhistorien i Rödbergsfortet och Militärmuseet innan de sätter sig på tåget på kvällen och åker söderut igen.

Mats Drugge är en av guiderna.

– Det finns vissa som ägnar hela sin semester åt att åka på sådana här hemliga platser. De har varit på fästningar i både Sverige och andra länder, berättar han.

Torbjörn Wallin och Monika Hansson från Norrköping är ute på en norrlandsturné. Det här är första gången de är norr om Storuman.

– Vi har varit till Kiruna och när vi nu åker ner igen längs kustvägen så ville vi naturligtvis se Bodens fästning som man hört talas om så mycket. De kalla vintrarna och hur eländigt det var här uppe, säger Monika Hansson.

Torbjörn Wallin gick en arméteknikerutbildning i sin ungdom och är intresserad av militärhistoria.

– Det är kul att se hur de tänkte på den tiden, säger han.

Nicke Boström bor i Solna men är uppvuxen i Boden. Den här sommaren har han återvänt för att för första gången i sitt liv gå in i Rödbergsfortet.

– Jag gjorde lumpen på I19 men har aldrig besökt något av forten. Det var dags nu, säger han.

Alla kör dock inte upp för den smala slingriga vägen till Rödbergsfortet för en guidad tur. Många nöjer sig med egen picknickkorg och den milsvida utsikten framför sig.

En minnesvärd upplevelse bara det.

Bodens Fästning

Året 1901 beslutade man att uppföra Sveriges största fästningsverk, Bodens Fästning. Fästningen består av 1200 olika objekt där de mäktiga artilleriforten bildar en gördel runt staden.

Totalt består Bodens Fästning av fem fort; Rödbergsfortet, Södra Åbergsfortet, Gammelängsfortet, Mjösjöfortet och Degerbergsfortet. I dag kan du besöka Rödbergsfortet som är autentiskt inrett.

Källa: Upplevboden.nu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om