Trio vill sätta Gällivare på kartan

Eva Köhler, Siw Rantapää-Buring och Ingalill Sannelind vill hjälpa Gällivare att synas. Nu arrangerar de ett Förvinterarrangemang.

Siw Rantapää-Buring, Eva Köhler och Ingalill Sannelind vill få Gällivare att synas.

Siw Rantapää-Buring, Eva Köhler och Ingalill Sannelind vill få Gällivare att synas.

Foto: Lisa Eriksson

Gällivare kommun2019-10-08 10:15

Det var under en resa till Sultanatet Oman, anordnad av Medborgarskolan Nord och Siw Rantapää-Buring, som idén att hjälpa till att sätta Gällivare på kartan föddes. Siw Rantapää-Buring är själv tillbaka på födelseorten efter mer än 35 år i Mellanöstern.

– Vi var överens om att epitetet "En arktisk småstad i världsklass" är genialiskt, men vi tycker inte att det skrivs och talas om Gällivare i någon större omfattning, säger Siw Rantapää-Buring.

För att dra sina strån till stacken bestämde sig Eva Köhler, Siw Rantapää-Buring och Ingalill Sannelind att bilda en ideell förening, Visionärerna i Norr, som genom olika arrangemang ska se till att Gällivare hamnar i blickfånget.
– Samhällsomvandlingen i Gällivare har hållit på i mer än femtio år, ändå talas det mest om Kiruna, säger Siw Rantapää-Buring.

Snart är det dags för föreningens första aktivitet, ett Förvinterarrangemang den 26-27 oktober, vilket anordnas i samarbete med Gällivare kommun, Gällivare Regionteater, Medborgarskolan Nord och Munskänkarna Gällivaresektionen. Helgen inleds med information om samhällsomvandlingen och en guidad tur i områden som berörs. 
– Den är verkligen intressant med så mycket som händer, säger Ingalill Sannelind. 

Kvällen fortsätter i Baltiska stallet på Hembygdsområdet, där det bjuds på samisk mat och underhållning. Helgen avrundas på söndagen med middag och vinprovning under ledning av Carl Jan Granqvist, till tonerna av Daniel Wikslund och Magnus Wetterholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!