Tre lämnar riksdagen

Efter nästa års riksdagsval kommer Norrbotten att ha minst tre nya ledamöter.

För varken Karin Åström, Maria Stenberg eller Siv Holma kommer att ställa upp för omval.

21 augusti 2013 09:49

Den 17 september är det upprop i riksdagen. Då inleds det sista riksdagsåret för den här mandatperioden. För tre av länets nio riksdagsledamöter - Karin Åström och Maria Stenberg, båda Socialdemokraterna, samt Siv Holma, Vänsterpartiet - är det sista uppropet. Alla tre har nämligen sagt att de inte ställer upp för omval 2014.

Suttit längst

Av de tre är det vänsterpartisten Siv Holma, Kiruna, som suttit längst i riksdagen av Norrbottens riksdagsledamöter. Hon valdes in 1998 och är nu inne på sin fjärde mandatperiod.

Inför valet 2010 ville valberedningen att hon skulle stå på fjärde plats på Vänsterpartiets lista. Niklas Sirén, Kiruna, var förslagen som första namn.

– Men medlemmarna ville att jag skulle stå som etta, så jag var väl populär. Dessutom fick jag mest kryss av alla på vänsterns lista i Norrbotten. Nu har jag sagt till valberedningen att jag inte vill stå på listan, så det finns ingen risk heller att jag kryssas in, säger Siv Holma.

Innan hon hamnade i riksdagen jobbade hon som ekonom vid barn- och utbildningsförvaltningen i Kiruna, ett jobb hon är tjänstledig från. Men vad hon ska göra nästa höst vet hon inte.

– Jag har ju inkomstgaranti från riksdagen och har funderat på att studera ett år. Det tar tid att komma tillbaka, påpekar hon.

Fredsrörelsen

Hon säger att hon blivit tillfrågad om andra uppdrag, bland annat landstinget, men tackat nej. Inte heller har hon planer på att återvända till kommunpolitiken.

– Men man kan göra mycket annat inom politiken. Jag har varit med i fredsrörelsen och det engagemanget har jag tänkt att återuppta. För det politiska engagemanget kommer jag alltid att ha, lovar Siv Holma.

En annan som också säger hej och tack till riksdagen är Maria Stenberg, Arjeplog, som suttit i riksdagen för Socialdemokraterna sedan valet 2002.

– Tolv år i riksdagen är en lång tid. Det är ett fantastiskt uppdrag, men det är mycket jobb och en hel del tuffa resor. Dessutom längtar jag hem till Norrbotten, förklarar hon.

Landstingsråd

En annan förklaring till att hon vill lämna riksdagen är att hon blivit tillfrågad om hon vill kandidera till posten som landstingsråd. Någon hon tackat ja till.

Innan hon blev heltidspolitiker jobbade hon som undersköterska inom äldreomsorgen i Arjeplog.

– Vi får väl se om jag går tillbaka dit om jag inte blir landstingsråd. Nu får jag möjlighet att göra det jag vill och jobba tänker jag göra. Jag är ju ung och fräsch, bara 47 år, påpekar Maria Stenberg.

Politiken kommer hon inte att lämna hur som helst. Bland annat är hon vice ordförande för LO-distriktet i Norra Sverige.

Högst tre mandatperioder

I början av augusti meddelade även Karin Åström, Överkalix, etta på Socialdemokraternas lista i Norrbotten, att hon inte ställer upp i nästa val.

– Egentligen bestämde jag mig för länge sedan. Jag kom in i riksdagen 2004, mitt i mandatperioden, och jag tycker inte man ska sitta på politiska uppdrag längre än tre mandatperioder, säger hon.

Vad hon ska göra då hon lämnat riksdagen har hon inte helt bestämt. Innan hon blev riksdagsledamot hade hon en egen liten firma och jobbade som konsult inom arbetsmiljöfrågor.

– Nya saker har skat vuxit fram men jag vill inte säga vad, såg jag passar på frågan, säger Karin Åström, lite hemlighetsfullt.

Gilla att jobba

Hon påpekar att hon gillar att jobba och någon garantipension från riksdagen tänker hon inte leva på.

– Jag vet inte ens om jag har rätt till det. Jag tycker man ska ha få jobba mycket längre än till 65 år om man vill, men då måste vi se till att vi har mycket bättre arbetsmiljöer än vi har i dag, påpekar hon.

Någon kommunpolitisk karriär hemma i Överkalix tänker hon inte heller göra. Men politiken lämnar hon inte.

– Jag fortsätter gärna som partidistriktets ordförande och jag sitter med i partistyrelsen fram till nästa kongress 2016, avslutar Karin Åström.

Norrbottensbänken i riksdagen:

¤ Namn: Fredrik Lundh Sammeli

Ålder: 36 år

Bostadsort: Luleå

År i riksdagen: Sedan 2006.

Ställer du upp i valet 2014: Söker förtroende för det.

Viktigaste frågan i vinter: Arbetslösheten. Regeringen gör för lite och vi måste bekämpa den höga arbetslösheten, bland annat med utbildningsinsatser.

Vad har du gjort i sommar: Jag har haft en del jobb i Almedalen, på Pridefestivalen och på några marknader. Sedan har jag haft renodlad semester med familj och vänner.

¤ Namn: Maria Stenberg

Ålder: 47 år

Bostadsort: Arjeplog

År i riksdagen: Sedan 2002

Ställer du upp i valet 2014: Nej, inte till riksdagen.

Viktigaste frågan i vinter: Jobben är viktigaste fråga. Sedan finns jämställdhetsfrågorna allt med.

Vad har du gjort i sommar: Mest tiden har jag varit i Arjeplog. Vi har en stuga långt uppe i Västerfjäll, utan el och vatten.

¤ Namn: Sven-Erik Bucht

Ålder: 58

Bostadsort: Karungi

År i riksdagen: Sedan 2010

Ställer du upp i valet 2014: Jag har fått frågan och svarat ja.

Viktigaste frågan i vinter: Det finns många konfliktfyllda frågor. Arbetslösheten är en katastrof. Skatteutjämningssystemet är också en stor fråga.

Vad har du gjort i sommar: Jag har åkt runt på marknader och träffat folk. Jag har haft lite fritid och även skrivit några debattartiklar. Det har även blivit lite fiske och bärplockning.

¤ Namn: Leif Pettersson

Ålder: 59

Bostadsort: Boden

Ställer du upp i valet 2014: Ja, om jag får det så ställer jag upp en period till.

År i riksdagen: Sedan 2006

Viktigaste frågan i vinter: Eftersom jag sitter med i trafikutskottet blir jobbet att fullfölja frågan kring Norrbottniabanan viktig. Sedan givetvis också kampen mot arbetslösheten.

Vad har du gjort i sommar: Jag har haft stugan i Niemisel som bas och så har jag varit runt på lite marknader i länet.

¤ Namn: Hanna Bergstedt

Ålder: 36

Bostadsort: Svensbyn

År i riksdagen: Sedan 2010, men jag har även varit ersätta innan i drygt ett år.

Ställer du upp i valet 2014: Jag kandiderar.

Viktigaste frågan i vinter: Den höga arbetslösheten. Jobben är en grund fö hela välfärden.

Vad har du gjort i sommar: Under tre veckor gjorde jag så lite som möjligt. Jag lyssnade på radio, läste böcker och var med baren. Sedan har jag besökt några marknader.

¤ Namn: Karin Åström

Ålder: 60

Bostadsort: Överkalix

År i riksdagen: Sedan 2002

Ställer du upp i valet 2014: Nej

Viktigaste frågan i vinter: Näringslivsfrågorna. Jobben och tillväxten är viktiga frågor för Norrbotten.

Vad har du gjort i sommar: Varit hemma med barn och barnbarn som varit på besök hos oss. Sedan har jag givetvis varit ute och påtat i trädgården.

¤ Namn: Johan Johansson

Ålder: 44

Bostadsort: Boden

År i riksdagen: Sedan mars 2011

Ställer du upp i valet 2014: Ja, jag kandiderar till valet.

Viktigaste frågan i vinter: Budgeten. Det kommer att bli intressanta och spännande politiska debatter kring budgeten.

Vad har du gjort i sommar: Jag har varit i stugan i Kusån.

¤ Namn: Krister Hammarbergh

Ålder: 49

Bostadsort: Luleå

År i riksdagen: Sedan 2005

Ställer du upp i valet 2014: jag avser att kandidera

Viktigaste frågan i vinter: Dels följa Norrbottensfrågorna och försöka skapa någon etablering här. Sedan ska det bli spännande att få i land den nya polisorganisation och att det blir så lokalt anpassad som möjligt.

Vad har du gjort i sommar: Jag har varit i Almedalen och så har jag kört bil till Odessa, vid Svarta havet. Jag kan lova att det svenska vägnätet håller hyfsad klass om man jämför med vägarna i bland annat Ukraina.

¤ Namn: Siv Holma

Ålder: 61

Bostadsort: Kiruna

År i riksdagen: Sedan 1998 och så var jag även ersättare i tio månader innan det.

Ställer du upp i valet 2014: Nej

Viktigaste frågan i vinter: Det finns fortfarande mycket att göra inom trafikpolitiken. Vi måste få in Norrbottniabanan i den nationella planen och vi måste få dubbelspår efter Malmbanan.

Vad har du gjort i sommar: Jag har varit hemma i Kiruna med med 89-årige pappa.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!