Tre blir kvar i häktet

Samtliga tre män, 28, 37 och 38 år som misstänkt för mord och brott mot griftefriden omhäktades under fredagen. Två erkänner brott mot griftefriden, alla förnekar mord.

Kammaråklagare Henrik Wallin har begärt samtliga tre män från Kiruna som misstänkt för mord och brott mot griftefriden omhäktade.

Kammaråklagare Henrik Wallin har begärt samtliga tre män från Kiruna som misstänkt för mord och brott mot griftefriden omhäktade.

Foto: Lars-Göran Norlin

Kiruna kommun2019-10-14 10:25

Männen sitter sedan i början av augusti häktade på Porsöanstalten i Luleå misstänkta för mordet på 29-åringen som försvann i Kiruna i slutet av juli. 

I början var männen misstänkta för människorov, en brottsrubricering som ändrades när kroppen efter den 29-årige mannen hittades i trakterna kring Parakka i mitten av augusti.

Två av männen erkänner bortförandet av kroppen, medan den yngsta mannen förnekar brott mot griftefriden. Samtliga förnekar mordet.

Griftefridsbrottet är inte prioriterat i nuläget men trots att det finns två erkännanden vad gäller hanteringen av kroppen måste vice chefsåklagarna Anna Bergström och kammaråklagare Henrik Wallin ändå styrka brottet.

Enligt vad Norrbottens Media erfar ligger tyngdpunkten för polisens utredare på att få reda på vad som hände inne i lägenheten i Kiruna där själva mordet ska ha inträffat. Den här uppgiften vill inte åklagarna kommentera.

– Vi kommenterar inte detaljer som rör utredningen, säger Henrik Wallin.

Utredningen fortsätter med full kraft. Främst är det förhör med de misstänkta som pågår.

Tidigare har åklagarna sagt att männen förhörs löpande mot de analyssvaren som kommer från NFC (Nationellt forensiskt centrum). Enligt Anna Bergström är det viktigaste för att reda ut händelseförloppet och bakgrunden till händelsen.

Åtalstiden är förlängd till den 24 oktober. Alla tre männen har gått med på att sitta kvar i häktet i avvaktan på åtal. Samtliga har restriktioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!