I dag gör Riksidrottsförbundet oanmälda kontroller på gym anslutna till dem. Nu vill Socialdemokraterna att kontroller också ska kunna utföras på gym som inte går under Riksidrottsförbundet. Om förslaget får igenom skulle personer som tränar på gym kunna få lämna urin och blodprov. Fredrik Forsberg, delägare i Crossfit Boden, är positiv till förslaget.
– Träning och dopning har ingenting med varandra att göra, precis som alkohol, droger och bilkörning, säger Fredrik Forsberg och fortsätter:
– Jag tycker att det är självklart att polisen ska få ha hastighetskontroller och blåskontroller i trafiken. På samma sätt tycker jag att man ska ha dopningskontroller på gym.
I Boden har kommunen sedan 2015 arbetat efter ett projekt där ”100% ren hårdträning” är en del. Målet är att alla träningsanläggningar i kommunen blir 100 procent dopningsfria och att dopningspreparaten minskar i samhället. Catarina Ask (Mp) är ordförande i Rådet för trygghet och hälsa i Bodens kommun. Hon är positiv till förslaget.
– Det man har sett är att även vanliga motionärer kan ta till sådana metoder för att öka i muskelmassa eller öka prestationen. Det är ju förödande konsekvenser om man använder sådant, det är ju skadligt för kroppen.
I dag får polisen ta prover på personer de tror kan använda sig av illegala droger, vare sig om gymmet den misstänkte går till är knutet till Riksidrottsförbundet eller inte. Polisen samarbetar med kommunen i hopp om att komma åt personer som använder preparaten.
– Det är brottsligt att använda dopning, då kan vi agera utifrån det, säger Stefan Ström, kommunpolis.
Även om polisen får rycka in vid misstanke i dag välkomnar också kommunpolisen förslaget.
– Att fler agerar är ju välkommet, för vi ensam mäktar inte med att hantera den där biten.
Som gymägare är inte Fredrik Forsberg polis, utan kanske den som tipsar polisen i stället. Han vet i alla fall att det är det han skulle göra om han misstänkte något, även om det kanske skulle innebära minskade intäkter. – Jag ser hellre att vi har ett rent gym, än ett gym med fler medlemmar där det växer fram en dopingkultur.
Du tror inte att individer kan bli kränkta av kontrollerna?
– Har man ingenting att dölja tror jag inte att man blir kränkt.
Malin Ahlm-Marklund tränar flera dagar i veckan och är också hon positiv till förslaget, men tror att vissa kan reagera negativt på det. – Det är bra eftersom det kan få en preventiv inverkan på dopning, men man måste samtidigt värna om individen, säger hon.
Gymägaren är däremot tveksam till om problemet med dopning skulle försvinna endast genom oanmälda kontroller. – Jag tror att det skulle vara ett bra steg i rätt riktning, sedan handlar det väl egentligen om att väcka en medvetenhet om dopning och dess negativa effekter.