Traktorföraren stängde in dieseltjuvarna

Traktorföraren stängde in fyra dieseltjuvar genom att dumpa ett stort gruslass på vägen. Han visste at det bara fanns en väg ut från skogen.

2 augusti 2019 20:41

Det var i onsdags som fyra män, bärplockare, slangade 60 liter diesel, till ett värde av cirka ett tusen kronor, från en traktor som stod i ett grustag i Julträsk i Arvidsjaurs kommun. När traktorföraren kom till grustagen såg han en vit folkvagnsbuss intill traktorn.

– När dom såg oss fick dom bråttom därifrån, sade målsägaren under fredagens rättegång.

Han upptäckte ganska snabbt att männen hade slangat diesel från traktorn. Han kunde också konstatera att tanklocket låg på backen. Bärplockarna åkte in i skogen och eftersom traktorföraren hade vetskapen att det bara finns en väg in och ut från skogen så gick han till handling.

– Jag lade ett gruslass på vägen och lämnade skopan på gruslassen, sedan ringde jag polisen, sade målsägaren.

När polisen kom öppnade han vägen och sedan kunde poliserna enkelt och smidigt grips de fyra männen.

Under fredagens rättegång förnekade samtliga bärplockare dieselstölden, detta trots att poliserna kunde konstatera att folkvagnsbussen var fulltankad och slangningsutrustningen med slang och tratt fanns inne i fordonet.

Under rättegången sade traktorföraren att han inte brydde sig så mycket om att få tillbaka pengarna för den stulna dieseln.

– Men jag gillar inte att de kommer hit och stjäl, sade han.

Rådman Christian Stamblewski dömde för stöld. Samtliga dömdes till villkorlig dom och 40 dagsböter.

Männen släpptes på fri fot efter förhandlingen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Lundqvist