Trafikverkets varning: Svart trafikfredag väntar

Snökaos i hela länet under torsdagen. Nu varnar Trafikverket för en svart fredag. ”Det kan bli minst lika besvärligt”, säger Mikael Lindholm.

23 november 2017 06:46

Frisk sydostlig vind, med inslag av regn. En klass 2-varning utfärdades sent på torsdagen av SMHI. Uppemot 25 millimeter nederbörd förväntades de kommande tolv timmarna.

Mikael Lindholm, underhållschef på Trafikverket, ser med fasa på vad som väntar under fredagen.

– Det har börjat regna redan nere i Umeå. De pratar om 20 millimeter regn, och det innebär två centimeter is. Det kan bli minst lika besvärligt, av andra skäl så att säga. Så det är fortsatt att vara väldigt försiktig och tänka på vad man gör, säger Mikael Lindholm.

Regnet kan förstöra alla förebyggande insatser under torsdagen och natten mot fredagen.

– Det är stor risk när det regnar så där mycket att allt vårt halkbekämningsmaterial, sanden och saltet, blir dränkt i kallt vatten som fryser. Då har den ingen effekt om den är under ytan. Man får verkligen tänka sig för i morgon, även om vi kommer ha allting ute i morgon. Men det kommer att bli halt, med största säkerhet bli halt, om det kommer så mycket regn som prognoserna säger.

Under torsdagen har insatsen varit massiv från Trafikverkets sida, uppger Mikael Lindholm.

– Vi ligger på med allt vi har, plus allt extra vi kan hitta. Det är både plogbilar, traktorer och hyvlar. Drivbildningen har vi väldiga problem med. Men det går efter omständigheterna väl.

I SVT Nyheters sändningar varnar meteorologerna för ishalka efter Norrlandskusten under fredagen.

Hur är vädret hos dig? Skicka en bild till: webben@norrbottensmedia.se

Fakta

Definition för varning klass 2 storm, fjälltrakterna:

Medelvind på minst 25 m/s. Mycket svårt att gå upprätt. Vid lös snö obefintlig sikt. Farligt att vistas på fjället. Vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen.

Definition för varning klass 2 snöfall som kan ge kraftig drivbildning, kusten:

Snömängder där det väntas från 12 mm (i smält form) upp till 25 mm inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s). Medför stora trafikproblem. Kan vid temperaturer nära noll grader ge störningar i el- och teleförsörjningen. Om prognosen ändras till ännu kraftigare snöfall med 25 mm eller mer inom 12 timmar i kombination med frisk vind uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Definition för varning klass 1 snöfall, inlandet:

Snöfall där det väntas 5 mm eller mer (i smält form) inom 6 timmar. Risk för halka på vägar. Om prognosen ändras till kraftigare snöfall med mer än 20 mm inom 12 timmar, alternativt 12 mm inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s), uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Johansson