Utsatt läge för sjukvården när E10-trafiken står stilla

"Kiruna är väldigt sårbart". Det säger Lars-Åke Mukka, ambulanssjukvårdare i Kiruna och C-politiker i landstinget, efter torsdagens trafikkaos då E10-trafiken stod stilla i nära fyra timmar och ambulanshelikoptern inte kunde lyfta.

UTSATT LÄGE. Torsdagens trafikkaos på E10 visar att sjukvården i Kiruna är sårbar. Det menar Lars-Åke Mukka, ambulanssjukvårdare i Kiruna och C-politiker i landstinget.

UTSATT LÄGE. Torsdagens trafikkaos på E10 visar att sjukvården i Kiruna är sårbar. Det menar Lars-Åke Mukka, ambulanssjukvårdare i Kiruna och C-politiker i landstinget.

Foto: Kurt Engström/Saga Skovdahl

TRAFIK2016-12-18 09:33

I torsdags inträffade flera trafikolyckor vid väg E10 i höjd med infarten till E45 vid Svappavaara. Bland annat gjorde det hala väglaget att en buss hamnade snett och blockerade vägen. Det ledde till köbildning och en lastbilschaufför tvingades väja ner i diket. Släpet kastades upp på vägbanan och träffade två personbilar i kön. Fyra personer behövde sjukhusvård men landstingets ambulanshelikopter kunde inte lyfta. Underkylt regn riskerade nämligen att orsaka isbildning på rotorbladen. Trafiken stod stilla i nästan fyra timmar.

Lars-Åke Mukka menar att sådana här situationer - där transporter från Kiruna blir nästintill omöjliga - visar hur sårbar vården här uppe är. Dessutom bedrivs som bekant ingen akutkirurgi vid sjukhuset längre. Svårt sjuka personer behöver därför ofta transporteras vidare.

– Kiruna är väldigt sårbart, omständigheterna visar det gång på gång. Till saken hör att vi hade två svårt sjuka patienter på Kiruna sjukhus som skulle ner till Gällivare. Men så var alla resurser upptagna i flera timmar och patienterna fick vänta, och vänta, och vänta. Det är helt enkelt inte bra. Upprepade gånger under vinterhalvåret blir vi helt galet isolerade, säger Lars-Åke Mukka.

Han fortsätter:

– Sedan fick vi ett larm om en olycka strax norr om Björkliden och där var det ren änglavakt som gjorde att det inte blev en enda köttsoppa av alltihop.

Lars-Åke Mukka är tydlig med att beslutet att ta bort akutkirurgin från Kiruna sjukhus medför risker för patienterna, bland annat just för att sjukhuset kan isoleras på det här sättet.

– Har du, säg blödande magsår, är det här jätteallvarligt. Du ska ju under kniven på en gång.

Hur känns det att gå och jobba vintertid när du vet att sådana här situationer kan uppstå?

– Man andas en gång extra innan man går till jobbet. Det är ett väldigt utsatt läge att jobba, säger han.

Glenn Berggård (V) är landstingsråd med ansvar för länssjukvården. Han säger att han har förståelse för att Kirunabor kan känna oro när situationer som den i torsdags uppstår. Men han håller fram att sjukvårdspersonal kan ringa efter det ambulansflygplan som står i Luleå vid akuta situationer och berättar landstingets ambulanshelikopter ska uppgraderas nästa år för att få en bättre flygförmåga vid dåligt väder. Enligt honom lägger också landstiget redan stora resurser på flygtransporter.

Utöver detta påpekar Glenn Berggård att läkare vid Kiruna sjukhus utbildas så att det akuta omhändertagandet ska bli ännu bättre.

– Långsiktigt jobbar vi också med nationell samverkan kring ambulansflyg, så att Norrbottens läns landsting och andra landsting tillsammans ska kunna göra mer när det behövs. Och vi betalar för att man ska kunna öppna Kiruna flygplats även nattetid för att säkerställa att man kan landa där, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om