Toyne får hela arenan att koka

Utanför ishallens väggar beskrivs han som lika lugn som en spegelblank sjö - innanför är det full storm.

Vännerna kallar honom Toyne, en del säger Vanheden och efter fjolårets slutspel blev han "Flaggan" med Luleåborna.

5 mars 2012 06:00

En klasskamrat på Bergnässkolan frågade en 16-årig Toyne Ringwald om han ville följa med på ishockey. Året var 1984, samma säsong som Luleå Hockey gick upp elitserien och skolpojken var fast.

- Det trycket som var på matchen då var helt fantastiskt. Jag skulle egentligen ha gått andra året på gymnasiet i Jokkmokk men sade bort den platsen och gick i Luleå i stället för att kunna följa laget i elitserien, säger han.

Stannade du kvar enbart för ishockeyn?

- Ja, jag kände att när jag följt laget så hårt under ett år kunde jag inte åka nu när de gått upp i elitserien.

Sedan dess har hockeyintresset varit intakt men engagemanget har bara vuxit. Särskilt sedan han lämnade stolen och återvände där allting började - till ståplatssektionen.

- Jag blev trött på alla läktarcoacher och kände att jag ville vara mer delaktig i läktarkulturen. Brinner gör man ju bäst på ståplats, där man får leva ut mycket känslor och stötta laget på ett helt annat sätt.

Syns och hörs
Det räcker med att slänga en blick mot kortsidan för att förstå vad han menar. Toyne Ringwald både syns och hörs.

- En lärare här på LTU berättade att han tänkte använda mig i utbildningssyfte efter att ha sett mig under en match. Han tyckte att jag använder kroppsspråket på ett helt fantastiskt sätt för att få igång läktaren. Det var lite kul.

Under fjolårets kvartsfinalserie blev han också en publikfavorit. Utrustad med en gigantisk flagga, inköpt från Italien, sprang han omkring på läktaren under spelavbrotten och fick hela arenan att koka.

- I slutspelet satsade vi lite mer för att försöka få igång publiken och efter rökbomben i den tredje matchen gick ju hela hallen bananas och det blev ett otroligt drag resten av slutspelet, säger han och tystnar en kort stund:

- När man blundar och tänker tillbaka är det nästan som det kommer en tår. På Luleåkalaset kom det fram människor som jag aldrig hade träffat tidigare och tackade, vilket naturligtvis kändes bra

Vad har du planerat inför årets slutspel?

- Vi har en tifo-grupp i Luleåfans som har en löpande kontakt med Luleå Hockey. Men får vi kommer jag köra järnet med flaggan igen och förhoppningsvis blir vi två.

Men det är inte bara publiken som lägger märke till honom. Även spelare har kommit fram och frågat honom hur han orka resa landet runt och skrika sig hes.

- Anders Nilsson frågade vad jag hade gjort i Södertälje en torsdag när de spelade där. Hur har du koll på att jag var i Södertälje svarade jag. Ja, men du hörs ju sade han. Det var en otroligt skön feedback att få och gjorde att jag började engagera mig stenhårt i Luleåfans och klubben.

Är du på många bortamatcher?

- Jag försöker vara på så många jag kan. När spelschemat kommer lägger jag in den i min kalender. Om jag kan försöker jag sedan att lägga in en semesterdag i samband med att jag har en resa till Stockholm eller så tar jag några semesterdagar och åker iväg. Varför ska jag ta ut semestern på sommaren, då spelas ju ingen hockey, säger Toyne Ringwald och skrattar.

Toyne Ringwald, 44 år.

Familj: Två vuxna barn

Bor: Uppvuxen i Bodträskfors, bor nu på Porsön.

Yrke: Fastighetsförvaltare på Akademiska hus.

Fritidsintressen: Spelar golf, musik och arbetar ideellt som medlemsansvarig i Luleå Hockeys supporterförenings styrelse. Brukar också fjällvandra under sommaren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!