Dundee lägger locket på

I dag presenterar vi den första publiceringen från en resa i Kanada i Obols fotspår.Det var där på Adelaide Street 1 i Toronto som Obol Investments Bo Johansson och Jan Saradlic stegade in för tre år sedan.Norrbottens-Kurirens utsända gjorde likadant. Men fick inte samma mottagande.

Foto:

TORONTO2007-10-04 01:45
Lördagen 2 december 2006 avslöjade Norrbottens-Kuriren som första mediaföretag hur Obol Investments bolagsstruktur egentligen såg ut och att Finansinspektionen granskade bolaget. Det blev startskottet på en lång rad artiklar i "Dokument Obol". Sen skulle det dröja över fyra månader innan nästa uppföljning. Vi drevs av frågorna, som alla andra som följt Kurirens och Mediasveriges kartläggning av Obol har gjort. Är pengarna frysta i Dundee Securities (en del av DundeeWealth)? Får investerarna i Obol någonsin se pengarna på sina kontoutdrag igen? Förutsättningarna visade sig värre än vi någonsin kunnat ana. Två stora säkerhetsvakter med skottsäkra västar i foajén, två vicepresidenter till intervjun varav den ena också var juridiskt ombud i företaget, vi fick inte prata med den personen vi ville, ett kalt rum med en stor inspelningsapparat i mitten av ett stort runt bord omgivet av fem stolar, en stämning som fick fjunen på armarna att resa sig. Där satt vi onsdagen 5 september 2007. På 27:e våningen i en skyskrapa mitt i stadskärnan. Exklusivt, svarta klinkersgolv, heltäckningsmatta, nyputsat, kalt och stelt. Fler frågetecken skulle rätas ut bakom luftslottet Obol Investment, företaget som är misstänkt för grovt bedrägeri och hänvisat sina kunder via hemsidan till Dundee Securities i Toronto. Paul Habert, vice president och marknadschef, och Sean D McGratten, vice president och juridisk rådgivare pressades i en dryg halvtimme, med fem minuters paus när de ville gå ut och överlägga. - Ni får sätta er ner och vänta. Jag ska bara ringa upp vår advokat först, säger sekreteraren Jennifer Stokes via en kundtelefon i den tomma receptionen. Klockan är 13.20 lokal tid (19.20 i Sverige). Ett par minuter senare återvänder receptionisten från sin lunch, en kvinna i 60-års åldern. Det ringer i kundtelefonen så hon måste resa sig och gå runt disken för att svara. Tio sekunder senare lämnar hon receptionen igen. "Varför är ni här?"
Det går 25 minuter innan någonting händer. Ett tiotal personer hinner passera förbi våra svarta skinnfåtöljer. Första gången ler de, andra gången tittar de bort. Entrédörren öppnas, in kliver Paul Habert och Sean D McGratten. Habert är klädd i mörkblå kostym och McGratten i ljusgrå. Båda är nyfriserade, nyrakade och har blänkande skor. Vi hälsar på varandra och tar hissen ner till 20:e våningen (alla våningar mellan 20-27 tillhör Dundee Wealth), hänvisas in i första rummet på höger sida innan dörren stängs bakom oss. - Före vi börjar intervjun så vill vi veta varför ni är här. Vi har redan uttalat oss i ett pressmeddelande för ett halvår sedan och det finns inte så mycket mer att tillägga idag, säger bolagets marknadschef Paul Habert. Där stod det bara kort att Dundee inte har något att göra med Obol och att de på ett felaktigt sätt hänvisat kunderna till er. Vi vill veta om Obols pengar är frysta här? Hur stor summa det handlar om? Kommer investerarna att se dem igen? Har ni sett eller hört någonting från Bo Johansson eller Jan Saradlic sen Obol-bubblan exploderade i svensk media? - Okej, vi måste överlägga först. Det tar bara ett par minuter, säger Paul Habert och går ut tillsammans med företagets jurist Sean D McGratten. Jo förresten, vi sökte egentligen er kollega och fondförvaltare Michael Judge och framförde det tills hans sekreterare. Michael besökte Luleå för snart ett år sen och marknadsförde Dundees samarbete med Obol Investment. Finns han också tillgänglig?
- Tyvärr, han är på lunch, svarar McGratten från dörröppningen. De blir borta fem minuter. Och återvänder med ett stelare ansiktsuttyck. Vem de pratat med, eller vad de sagt i korridoren stannar innanför Dundees väggar. - Enligt kanadensisk lag får vi inte uttala oss om våra klienter, säger juristen McGratten. Kan inte uttala sig
Varför har då Michael Judge besökt Luleå och pratat om Obol som klient och er informationsansvarige Trevor Hampden uttalat sig för Sveriges Radio? - Inga kommentarer, säger Habert. - Jag kan inte hålla reda på vad alla har sagt, men vi uttalar oss inte om våra klienter, tillägger McGratten. Är Obol fortfarande en av era klienter? - Vi uttalar oss inte om våra klienter, säger juristen igen. Vad säger ni till människorna som investerat sina pengar i Obol Investment? - Det är alltid synd om folk som förlorar pengar, det händer varje dag, säger Paul Habert. Är pengarna frysta hos er? - Kan vi inte uttala oss om, vi pratar inte om våra klienter och hänvisar till våra lagar, upprepar McGratten. Judge vill inte prata
Vem ska investerarna vända sig till för att få information? - De svenska myndigheterna, säger Habert. Hur kontrollerar ni era kunder innan ni skriver kontrakt med dem? - Vi följer kanadensiska lagar, gå in på www.ida.ca så kan ni läsa mera, säger McGratten. Har den svenska Finansinspektionen eller Ekobrottsmyndigheten varit i kontakt med er angående Obol? - (tystnad i cirka tio sekunder, de tittar på varandra, sen på oss och sitter bara helt tysta. Utan svar.) Hur mycket pengar förvaltar ni åt Obol, sju eller fler siffror? - Inga kommentarer, säger Habert. Så dessa investerare kommer aldrig att få se sina pengar igen?
- Det har vi aldrig sagt, säger Habert. Varför får vi inte banda intervjun eller ta bilder?
-Jag ser inte vad vi drar för fördelar av det. Vi vill inte figurera i de här sammanhangen, säger Habert och trycker sidan av höger handflata mot bordskivan och rör den bort från sig själv, precis som om den skottar bort sopor. - Det ser inte bra ut för våra övriga klienter. Vi har flera tusen som vi jobbar med och vill inte ha vårt namn i en artikel som ger dålig publicitet, fortsätter han. Kan vi få prata med Michael Judge också? - Jag vet inte vad han skulle kunna tillföra historien som inte redan framgått i pressmeddelandet som ni tagit del av för sex månader sen. Han skulle hänvisa till samma pressmeddelande, säger Habert. Obesvarade frågor, svar som kommenterades med tystnad. Var pengarna är kan bara Bo Johansson och Jan Saradlic svara på. Dundee väljer att gömma sig bakom den kanadensiska lagboken. Ekobrottsmyndigheten står just nu i startgroparna för en resa till Kanada. Man har fått klartecken från flera intressanta personer i Kanada och det kommer att genomföras vissa förhör. - Vi förväntar oss svar på en del rätt väsentliga frågor, säger åklagare Staffan Granerfeldt till Norrbottens-Kuriren.

Fakta / Obol
Obol Investment har fått stor massmedial uppmärksamhet under de senaste åren.
Spåren bakåt sträcker sig dock bara till 2001.
Här är en kronologi över de senaste årens händelser.

1989 – Ebes Ltd grundas i Storbritanien. Två år senare blir Jan Saradlic direktör, Bo Johansson kommer in i bilden år 2001.
1994 – Bo Johansson utvandrade från Sverige till Schweiz. Några år senare kommer han tillbaka till Sverige som företrädare för det multinationella företaget Obol Investment.
1997 – Obol Investment Advice Limited grundas på Irland. Bo Johansson blir VD i oktober.
1998 – I slutet av 90-talet börjar Bo Johansson föra diskussioner med Luleå Hockey. Redan då förvaltade Obol Investment enskilda spelares pensionskapital.
1999 – Obol Investment International etablerar verksamhet på British Virgin Islands.
2004 – I början av mars tas de trevande stegen i ett sponsorsamarbete mellan Obol Investment och Plannja Basket. Sex månader senare satsar Obol en miljon kronor i basketklubben.
2004 – Obol Investment inleder förhandlingar med Örebro SK där man vill köpa namnet på arenan. Affären sprack då Örebro kommun inte fick svar på de frågor man ställde.
2005 – I januari blir Obol Investment huvudsponsor för basketligan.
2005 – I mars blir Obol Investment huvudsponsor för division I-laget Örebro Vipers.
2005 – Bo Johansson deklarerar i november att han vill köpa Plannja Basket och bilda aktiebolag.
2006 – Obol Investment avslutar sin roll som huvudsponsor i basketligan i augusti för att bara ett par veckor senare köpa namnrättigheterna till samma liga. Man har också gjort klart med sponsoravtal till Norrköping Dolphins och diskuterar ingående med Sundsvall Dragons.
2006 – I slutet av oktober blir sponsoravtalet mellan Obol Investment och Luleå Hockey klart.
2006 – I slutet av november meddelade Bo Johansson att han kliver av alla uppdrag för Obol Investments räkning. Han har i stället köpt upp Luleåföretaget Genesis, där Luleåadvokaten Mikael Ranggård är styrelseordförande, och ska bilda ”Obol Sports Europe”.
2/12, 2006 – Norrbottens-Kuriren publicerar första artikeln i Dokument Obol. Finansinspektionen hade då tillskrivit företaget för att utreda huruvida man behövde tillstånd eller inte.
4/12, 2006 – Norrbottens-Kuriren avslöjar varför Luleå Hockeys förre klubbdirektör, Johan Strömwall, tackade nej till Obol Investment.
5/12, 2006 – Norrbottens-Kuriren avslöjar att Finanspolisen utreder Obol Investment.
8/12, 2006 – Gunnar Ek, chef för Aktiespararnas bolagsbevakning, menar att Obol-affären är ett bedrägeri i likhet med Trustor.
15/12, 2006 – En person träder fram i Norrbottens-Kuriren och berättar att Bo Johansson erbjudit skattesmitning via Obol Investment.
19/12, 2006 – Obol Investment uteblir från det första mötet med Finansinspektionen. Luleå Hockey bryter samarbetet med Obol.
22/12, 2006 – Plannja Basket bryter samarbetet med Obol Investment.
12/1, 2007 – Obol Investment uteblir från det andra mötet med Finansinspektionen.
16/1, 2007 – Norrbottens-Kuriren avslöjar att styrelseledamöterna i Längmanska företagarfonden, som också investerat pengar i Obol Investment, kan bli personligt återbetalningsskyldiga om Obol inte betalar tillbaka de satsade pengarna.
19/1, 2007 – Basketligan bryter samarbetet med Obol Investment.
26/1, 2007 – Finansinspektionens utredning visar att Obol Investment bedrivit verksamhet utan tillstånd i Sverige.
28/1, 2007 – Ekobrottsmyndigheten inleder en förundersökning mot Obol Investment.
3/2, 2007 – Norrbottens-Kuriren avslöjar att en svensk klubbledare blivit erbjuden pengar för att göra affärer med Obol Investment.
19/5, 2007 – Obolaffären tar en ny vändning när hockeystjärnan Mikael Renberg anklagar Luleå Hockey för att bära ansvar över hans pensionspengar som placerats i Obol Investment.
Torkel Omnell
Malin Öhrlund

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!