Gammal anstalt för unga klienter

2014 fick Kriminalvården i Haparanda ett nytt regeringsuppdrag som innebar att verksamheten skulle göras om till ungdomsanstalt. Något som blev verklighet i september förra året.

Hårdare bevakning. Nu för tiden sker alla in och utsläpp via centralvakten.

Hårdare bevakning. Nu för tiden sker alla in och utsläpp via centralvakten.

Foto: Lisette Olsson

KRIM2016-08-15 05:30

Beskedet om det nya uppdraget möttes av positiv respons från de anställda.

– Det är jätteroligt att vi fick det här uppdraget. Att man tar tag i de här unga människorna är ett uppdrag som är viktigt för samhället, säger Anneli Åström, tillförordnad kriminalvårdsinspektör.

Fängelset i Haparanda är landets nordligaste anstalt. Den har varit i bruk sedan 1864 och den gamla fängelsebyggnaden finns fortfarande kvar, men de före detta cellerna nyttjas i dag som kontorslokaler. De intagna håller till i den nyare tegelbyggnaden.

Anstalten har plats för 19 intagna unga män, och på en ungdomsanstalt är klienterna mellan 18-24 år, cirka 40 personer arbetar på där.

– Många har jobbat här länge, men flera är nya, säger Anneli Åström.

Hon har arbetat på fängelset sedan 2010.

Kriminalvården har 46 fängelser i landet med olika säkerhetsklassificeringar, klass ett är den högsta och klass tre den lägsta, fängelset i Haparanda är en klass två anstalt.

Efter beslutet med att göra om verksamheten till en ungdomsanstalt så har en rad ändringar och ombyggnationer skett.

– Vi fick bygga om här en hel del. Vi har fått nya, dubbla staket och ny modern teknik med kameror samt mer bevakning, säger Anneli Åström.

Den största skillnaden bakom de nya staketen är att man jobbar på ett helt nytt sätt efter omorganisationen till en ungdomsanstalt.

– Klientelet här är ju annorlunda än tidigare, det här är unga människor som kanske är lite vilsna så vi måste vara nära dom hela tiden. Man är ständigt närvarande som vårdare här, så jobbade vi inte förut. Varje dag räknas från den du kommer hit tills den du går, säger Anneli Åström.

Att jobba med ungdomar är en stor utmaning, det gäller att försöka få de intagna motiverade till ett annat liv och få dem att ändra tidigare levnadsmönster.

– Den största utmaningen är att få så många som möjligt att bryta den negativa spiralen som de ofta är i. Det här är ju killar som har hållit på med kriminalitet jättemånga år, man har kanske vänner som gagnar kriminalitet av olika slag, då är man själv inne i de tankarna. Man vill ju omvända varenda själ här inne, säger Anneli Åström.

För att kunna bygga upp den nya verksamheten så har de som arbetar på anstalten besökt flera ungdomsavdelningar i hela landet. Tipsen de fick har de tagit fasta på och de strävar efter att skapa en så strukturerad miljö i fängelset som möjligt. Man försöker se problembilden i varje ungdom och lösa den på bästa sätt.

– Vi försöker snabbt kartlägga och upprätthålla klienternas behov, det kan vara jättemånga problembilder i en ungdom. Många killar har lärt sig att man löser problem genom våld och det jobbar vi stenhårt för att motverka. Vi försöker vara tydliga för att nå fram till klienten, säger Anneli Åström.

Dagarna för klienterna kan se olika ut, dels finns en sysselsättningsplikt som innebär att man arbetar sex timmar varje vardag i snickeriverkstaden. Det finns också möjlighet att läsa olika utbildningar.

– Många saknar gymnasiebetyg men vi har ett lärcentrum med två lärare och vi har en yrkesutbildning. Det finns en bra tanke bakom sysselsättningsplikten, klienterna får anpassa sig till samhället genom att få in rätt rutiner, säger Anneli Åström.

Klienternas inställning till ett hederligt liv efter frigången brukar variera bland de olika individerna.

– Det är både och. De lever ju tufft många av killarna, och det är vad vi försöker bryta, det går bra ibland och tidvis mindre bra. Det är jätteviktigt för oss att motivera klienterna, säger Anneli Åström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!