De senaste tio åren har Norrbotten drabbats av kraftiga angrepp av törskaterost. År 2008 gjorde Sveriges lantbruksuniversitet en inventering som visade att ungefär en tredjedel av ungtallskogen i Tornedalen är skadad av svampsjukdomen. Nu visar årets undersökning att värdet varken förbättrats eller försämrats.
Enligt Sören Wulff, projektledare för nationell riktad skogsskadeinventering, finns inget direkt botemedel. Det enda man kan göra är att försöka begränsa spridningen.
- Vi rekommenderar att man försöker plantera alternativ till tall, till exempel granlärk, som inte angrips av svampen. På så vis kan man stoppa spridningen, säger han.
Ingen försäkring
Svampen har funnits sedan tidigare, men den har på senare år uppkommit i en ny form som angriper yngre tallar.
Hans Mäkikaltio på Skogsstyrelsen anser att problemet med svampsjukdomen är allvarligt och tycker att man bör satsa mer på forskning för att reda ut hur det kan stoppas.
- Vi har givetvis tittat över alternativ som blandskogar och sådant, men då krävs lämplig mark också så det är inte alltid möjligt. Vi känner oss lite ställda och vet inte vad vi ska ta oss till, säger han.
Förlusterna för skogsnäringen är redan stora, och större blir de. Att leja bort en omplantering av ett förstört område kostar skogsägaren cirka 6.000 kronor per hektar.
Enligt Länsförsäkringar finns heller inga villkor som ersätter de förstörda tallarna.
- Angrepp av torka, frost och svamp på skogsföryngring upp till 1,3 meter ersätts däremot, säger Johan Litsmark, produktionsspecialist lantbruk.
"Måste stoppas"
Hans Mäkikaltio rör sig mycket lokalt i Övertorneås skogar och ser titt som sätt nya områden som smittats.
Om, och i så fall vilka, åtgärder som kommer att tas i framtiden kan han inte svara på.
- Något måste vi göra. Det här är ett problem för såväl privata skogsägare, som skogsindustrin och hela samhället. Det är fråga om stora ekonomiska förluster som måste stoppas, säger han.