Mötte varg på natten
Natten till tisdag fick Lars-Gunnar Fors, Rantajärvi, syn på en varg från sin tjänstebil i norra delen av Övertorneå kommun. Han stannade och klev ur bilen men vargen flydde inte sin kos. - Vargen stod på andra sidan diket och tittade på mig fast jag klivit ur bilen, berättar Fors.
- Jag jobbar åt hemtjänsten så jag är ofta ute och kör på nätterna. Det var en lång raksträcka så jag såg djuret tidigt, som en liten prick först. Sedan såg jag att benen var för långa för att vara en räv och när jag kom nära var det inget snack om saken, det var en varg, säger Fors som är hunduppfödare och van skogsmänniska.
Klev ur bilen
Fors klev ur bilen för att ta en närmare titt och till hans förvåning så gjorde vargen ingen ansats till att fly. I stället stod den lugnt kvar och betraktade honom från cirka tio meters avstånd.
- Den var inte så stor, kanske 60-65 centimeter i mankhöjd. Pälsen var gulaktig, nästan lite rödbrun och den var väldigt smal, kanske 15 centimeter vid midjan. Jag skulle tro att det var en tik, säger Rantajärvibon som fött upp prisbelönade jämthundar sedan flera år.
Ovanligt möte
Fors gav ifrån sig lite ljud och då rörde sig vargen en bit bort, men stannade till igen och stod med sidan mot Fors och betraktade honom. Det upprepade sig tre gånger innan vargen fann för gott att fortsätta in mot skogen.
- Det var ganska häftigt. Jag har väntat att kanske se en björn när jag är ute och kör på nätterna, men inte hade jag trott att en varg skulle dyka upp. Jag har en ganska bra kamera i mobilen, men den var typiskt nog på service just nu, säger Fors.
Lars Olsson, naturbevakare på Länsstyrelsen, lyssnar intresserat när Kuriren återger Fors möte med vargen.
- Var pälsen grå, frågar Olsson, och när han får höra om den gulaktiga pälsen och smala kroppen som Lars-Gunnar Fors beskrev den, låter han ganska övertygad om att det är en varg det handlar om.
Svårbedömt
Enligt Lars Olsson är det dock svårt att säkert fastställa att det är en varg.
- Under barmarksperioden är det svårt att hitta spår, och gör man det kan det röra sig om en stor hund ändå. Det enda säkra sättet att fastställa arten är om man hittar spillning, säger naturbevakaren.
Både spår och spillning är lättare att upptäcka när marken är täckt med snö. Han bekräftar också att det är ovanligt med säkra vargobservationer men medger att ett fåtal brukar rapporteras in varje år.
Lever farligt
Lars-Gunnar Fors säger sig inte varit rädd för vargen och enligt Lars Olsson behöver man inte heller vara det.
- Man ska visa att man är människa och inte ett annat djur, då brukar det gå bra, säger Olsson, som menar att det snarare är vargen som lever farligt.
Enligt naturbevakaren är tjuvjakt på varg alltför vanlig och han ser helst att Kuriren inte skriver om vargmötet alls. Kuriren väljer att inte gå ut med den exakta platsen för observationen utan nöjer oss med att konstatera att mötet ägde rum i den norra delen av Övertorneå kommun. En gissning är att bärplockare ser sig om över axeln en extra gång i området den närmaste tiden, trots naturbevakare Lars Olssons lugnande ord: "Visa bara att du är människa".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!