”Minun squad” - tornedalingens videoblogg

Niva om meänkieli: "Jag har märkt att intresset och stoltheten har ökat och de som har barn vill att de ska lära sig."

Tornedalen 20 september 2019 12:03

Henrik Niva är uppvuxen i Övertorneå med rötter i Jänkisjärvi i Tornedalen. Han arbetar för Sverige Radios redaktion, Meänraatio, som rapporterar på meänkieli och han har just flyttat från Kiruna till Uppsala.

– Jag kallar mig nu för korrespondent i södra Sverige, säger han.

Just nu är han aktuell i SVT genom två delar i en videoblogg-serie där människor från olika minoriteter berättar sina historier.

I första delen i ”Minun squad”,  som betyder ungefär, "Min grupp", får vi följa Henrik Niva, som också är låtskrivare, musiker och artist, när han och hans bror, Jonatan Niva Ritiniemi, spelar på olika ställen i Norrbotten.

–  Det är mycket musik i första avsnittet. Vi åker raka spåret till Tornedalen, det var i somras. Vi spelar bland annat förband till Raj-Raj band. Det som har sett bloggen har sagt är att de tyckte att den hade ett ärligt uttryck.

I första scenen går han längs Fyrisån i Uppsala. "Bredare älv har man sett." Så kommer ett klipp från mäktiga Torneälven. Tornedalen och meänkieli ligger Henrik Niva varmt om hjärtat. Niva pratar meänkieli och det kommer sig av att hans föräldrar gjorde det under hans uppväxt.

– Jag har märkt att intresset och stoltheten för meänkieli har ökat, språket har blivit erkänt på ett annat sätt och de som har barn vill att de ska lära sig meänkieli. Jag hoppas kunna påverka och förstärka det genom videobloggen.

Videobloggen, eller vloggen som man kallar det, har visats på SVT. Nu går det att se den på SVT-play.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa