Gränsen till Finland obevakad mer än halva dygnet

Gränsen är stängd för den som inte tagit ett covidtest. Samtidigt är den öppen, för att gränspassager lämnas oövervakade. "Ett spel för galleriet", säger en polis som är kritisk mot den valda strategin.

Övergången i Övertorneå är en av de som polisen bevakar.

Övergången i Övertorneå är en av de som polisen bevakar.

Foto: Nellie Andersson

Tornedalen2021-03-02 06:00

Sedan snart en månad gäller inreseförbud för de utländska medborgare över 18 år som inte kan visa att de testats negativt för covid-19.

– Utan ett sådant test kommer man inte in i landet, sa statsminister Stefan Löfven om beslutet som tagits för att hindra spridningen av de nya virusmutationerna.

Men i själva verket är det inte alls svårt att komma in.

I Haparanda finns polis vid gränsen dygnet runt, men så är inte fallet vid andra gränspassager. En polis som jobbar med gränsbevakningen berättar att polis finns på plats i Övertorneå klockan 06 till 23, men att övergångarna längre norrut, i Pello och Kaunisjuensuu (Pajala), saknar bevakning efter klockan 15 respektive 16. I Muonio bevakas gränsen bara vissa dagar. Dessutom är det fritt fram när patrullen åker och äter lunch.

 – Vi som jobbar med detta känner att resursmässigt är det förståeligt att man valt att göra så här, men om man tänker på smittspridningen så blir det spel för galleriet, säger polisen.

Inte heller är det olagligt att passera gränsen om det inte står någon polis där.

– Vill man ha en ordentlig effekt så ska man stänga dygnet runt som finnarna gör.

När vi besöker gränsövergången i Övertorneå är det lugnt på platsen. En bil saktar in, föraren visar upp några papper och får åka vidare. På förmiddagen har 57 personbilar passerat och en polis berättar att det brukar kunna bli knappt 100 bilar och ett 20-tal lastbilar under ett dagpass.

Bara ett fåtal har fått vända tillbaka under tiden de kontrollerat intygen.

– Det har varit en eller två, men då kan det ha varit att de fått vända bara för att hämta något papper de inte haft med sig och sedan får de ändå komma in.

Polisen tror inte att kontrollerna, som inte är dygnet runt, har någon större effekt på smittspridningen.

– Spontant kan jag tycka att ska man göra något så ska man göra det ordentligt. Som det är nu så håller man vissa platser, sedan släpper man dem efter en viss tid. Då är det fritt fram.

– Då är det ganska meningslöst det vi håller på med egentligen.

Många av de som reser in är arbetspendlare och de behöver visa upp ett intyg om negativt covidtest som är max en vecka gammalt.

– De kan vara hur smittade som helst, de kan vara sjuka. Det har ju som ingen effekt det här, säger polisen vid gränsen.

Inreseförbudet

Regeringen har beslutat att utländska medborgare över 18 år måste visa giltigt intyg om negativt covid-19-test för att få resa in i Sverige. Särskilda regler gäller länder utanför EU, Storbritannien, Danmark och Norge.

Beslutet gäller 6 februari-31 mars eller tills annat meddelas. Testet får vara max 48 timmar gammalt, för arbetspendlare max en vecka.

Undantag från testkravet gäller personer som bor i Sverige, är under 18 år, hälso- och sjukvårdstransporter, renskötare och godstransporter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!