Rektor kräver förändrad vapenlag

Skottdramat i Kauhajoki har försatt Finland i landssorg, och skakat skolsystemet i grunden. Två massmord i skolmiljö på tio månader talar sitt tydliga språk, och Jari Pitkänen som är rektor på Torneå gymnasieskola kräver förändring.  - Nu måste det hända det något i Finland. Man måste förändra vapenlagen och införa skolpsykologer på alla större skolor.

KRAV. Jari Pitkänen, rektor på Torneå gymnasieskola. kräver bland annat att vapenlagen förändras.

KRAV. Jari Pitkänen, rektor på Torneå gymnasieskola. kräver bland annat att vapenlagen förändras.

Foto:

TORNEÅ2008-09-25 06:00
Torneå gymnasieskola har närmare 500 elever som studerar teoretiska ämnen, 35 lärare och en skolsköterska. Någon kurator, eller skolpsykolog finns inte i byggnaden. Torneå kommun har en kurator som kommer förbi för att pejla läget då och då, men Jari Pitkänen tycker inte att det räcker. Han vill se fler skolpsykologer. - Jag tror att det finns arbete för dem i varje större skola i Finland. Vi i personalen är ganska ensamma i arbetet med eleverna, men vi är alla specialister, ämneslärare. När det kommer till psykologi har vi ingen kompetens, för det ingår nästan inget sådant i den finska lärarutbildningen, berättar han. Annan stämning
Skottdramat som skördade elva offer kommer blott tio månader efter tragedin i Jokela där en 18-årig elev sköt ihjäl åtta personer innan han tog sitt eget liv. Finland sörjer igen, men Jari Pitkänen konstaterar att chocken inte är lika stor den här gången. - Förra året var alla skakade, och vi talade om det i grupper. Då hade vi samtal nästan hela dagen, i dag har det nästan inte varit någon som velat prata om det. Jag har hört skratt, och sett leende ansikten precis som vanligt. Förra året var det inte alls så, då var knappt att någon vågade andas. I samband med skotten i Jokela ingick Torneå gymnasieskola i ett projekt tillsammans med ungdomscentralen i Torneå. Målet är att lära pedagogerna att känna av sina elever bättre, och att lära sig tyda tecknen när något är fel. Jari Pitkänen konstaterar att gärningsmännen i bägge de finska fallen varit passiva och tystlåtna elever som gillat datorspel och vapen. Han ser ett mönster. - Det finns nog de på alla skolor, även här, som är passiva och tysta och inte har så många kompisar. Det är inget fel i det, men det är de eleverna som är svåra att lära känna. Där behöver vi psykologer som kan öppna dem litegrann och titta vad som finns där, "Vad har du för tankar?" Resonemanget påminner Jari Pitkänen om en kommentar han hörde efter morden i Jokela i fjol. - Förra året då jag och några av våra lärare satt och pratade om hur hemskt det var, var det faktiskt en äldre kollega som sa att någonstans i Finland är det någon som säger "Oj vad coolt". Det visade sig att han hade rätt.
Massakern på Jokela skola inträffade vid Jokela skolcentrum, en högstadie- och gymnasieskola i samhället Jokela i Tusby kommun, Finland. Totalt nio personer sköts till döds, bland dem dem 18-årige gärningsmannen Pekka-Eric Auvinen som begick självmord. Auvinen hade före skolmassakern lagt upp videoklipp på Youtube som varnade om vad som komma skulle. Vid 11-tiden i tisdags öppnade den 22-årige eleven Matti Juhani Saari eld mot klasskamrater och lärare vid en yrkeshögskola i södra Österbotten. Totalt elva personer sköts till döds, bland dem gärningsmannen som begick självmord. Även här hade gärningsmannen förvarnat genom videoklipp på Youtube.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!