Kvicksilverutsläppen har minskat vid Outokumpu

Resultaten av de senaste mätningarna av kvicksilverutsläppen från Outokumpu Tornio works visar en minskning på knappt en fjärdedel sedan mätningarna från 2005.

MINSKning. Nya mätningar visar att utsläppen av kvicksilver från Outokumpu har minskat, men är fortfarande stora.FOTO: GÖRAN LAHTI

MINSKning. Nya mätningar visar att utsläppen av kvicksilver från Outokumpu har minskat, men är fortfarande stora.FOTO: GÖRAN LAHTI

Foto: Göran Lahti

Torneå2012-02-02 06:00

Outokumpukoncernen utsågs 2011, för andra året i rad, till det främsta företaget inom stålindustrin i världen när det gäller miljön, enligt Dow Jones hållbarhetsindex (DJSI).

- Det är klart vi är stolta och det visar också att vårt långsiktiga arbete med miljöfrågorna har gett resultat och visst vill vi vinna även en tredje gång, säger Juha Ylimaunu, miljö- och kvalitetsansvarig för Outokumpukoncernen.

Som exempel nämner han att Outokumpus utsläpp av växthusgaser minskat med 40 procent sedan 1990-talet, med en 25-procentig minskning av koldioxidutsläppen mellan 2000 och 2010.

Minskade utsläpp
Outokumpu har stålverk i Sverige, Finland, USA och Storbritannien. Stål- och kromverken i Torneå har fått kritik kanske främst för utsläppen av kvicksilver som var cirka 300 kilo per år vid förra mätningen 2005.

Nu har resultaten för den senaste mätningen från slutet av 2011 kommit och den visar på en minskning till 228 kilo per år. Alltså en minskning på 24 procent. Mätningen har genomförts av Nablabs laboratorier.

- Minskningen beror dels på att kvicksilverhalten i återvinningsstål har minskat och att de ökade miljökraven gjort att rengöring från miljöfarliga ämnen i stålskrotet som används har blivit bättre, säger Juha Kekäläinen, miljöansvarig vid Outokumpu i Torneå.

Men ni släpper fortfarande ut mer är exempelvis Outokumpus stålverk i Avesta?

- Ja, de ligger på cirka 30 kilo per år, men det beror på att de har klart mindre än hälften av produktion och använder annan råvara då de tillverkar andra produkter. Vi använder redan BAT, (best available technique) i vår produktion, säger Juha Ylimaunu.

Fossil eldning värst
Kvicksilver är speciellt då utsläppen sprids jämnt över hela jordklotet och inte i närområdet. Det är ofta arktiska områdena som drabbas mest och kvicksilver ackumuleras i näringskedjan.

Undersökningar som FN:s miljöprogram, UNEP, gjort visar att den totala mängden kvicksilver som släpps ut globalt är knappt 2.000 ton. Närmare hälften, 46 procent, av det kommer från eldning av fossila bränslen som kol, koks, trä och torv, enligt undersökningen.

- Det visar att eldning av bland annat biobränsle inte bara har positiva miljöeffekter. UNEP anger att det är tre procent, cirka 60 ton, av kvicksilverutsläppen i luften som kommer från stålindustrin, säger Juha Kekäläinen.

Väntar på tillstånd
I nuläget väntar Outokumpu på att få miljötillstånd att öka produktionen då det nya ferrochromeverket som byggs för närvarande.

- det har kört ihop sig hos tillståndsmyndigheten med alla gruvtillstånd som sökts den senaste tiden, men vi förväntar oss att få klartecken under våren senast, säger Juha Kekäläinen.

Enligt Outokumpu kommer den utökade produktionen inte innebära en ökning av kvicksilverutsläppen.

- Det är förresten intressant att det i Finland är ett villkor att omfattande undersökningar på eventuella miljö- och hälsoeffekter genomförs för att få miljötillstånd, men inte i Sverige, USA och Storbritannien, säger Juha Ylimaunu.

Juha Kekäläinen tillägger:

- Därför har vi betydligt mer underlag för hur miljön påverkas och eventuell hälsopåverkan här i Torneå än vår produktion i andra länder.

Däremot är det inte möjligt för Outokumpu att genomföra en hälsoundersökning av Haparandabor, då de bor i ett annat land.

- Nej, dessutom är det helt onödigt. Vi har ju redan noggrant undersökt våra anställda som även bor i området för att få ett "worst case scenario" då de utsätts mest av alla för utsläppen, säger Juha Kekäläinen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!